Hlavní obsah
Finance

Za televizi zaplatíme víc a je jedno, že na ni vlastně vůbec nekoukáme

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vika_Glitter / Pixabay

Ilustrační foto.

Zajímavé je, že v dnešní době musíme platit za něco, co vůbec nevyužíváme. Je to jako by všichni, kteří bydlí poblíž vod ČR, platili státu povinně poplatek z možného koupání. Bez ohledu na to, že se ve státních vodách nikdy nevykoupali.

Článek

Nebo třeba přijdou s návrhem Lesy České republiky. Stát se přece o své lesy musí starat, vynakládá svoji práci a my, občané si tam chodíme na houby, na borůvky, nebo na klestí. Proč by také lesy nemohly chtít poplatek. Je to stejně hloupé jako chtít v dnešní době poplatky za státní televizi a rozhlas od každého, hlava nehlava.

Celý poplatek je vlastně na hlavu postavený. Chápu, že není nijak vysoký, ani jeho navýšení žádnou domácnost určitě nepoloží, jde spíše o jeho nesmyslnost. Za Českou televizi by se mělo nově platit 150 Kč a za rozhlas 55 Kč. Povinnost platit poplatky bývala vázaná na vlastnictví televizoru. Nyní bude muset platit také každá domácnost, která má internetové připojení či chytrý telefon. Firmy budou platit podle počtu zaměstnanců. Tak nějak si neumím představit, že by ve firmě někdo sledoval televizi v pracovní době a také znám hodně mladých rodin, které televizi nesledují, jak je rok dlouhý, ale pochopitelně mají internet a chytrý telefon a už jen z tohoto principu musí platit. Pokud ještě mladí pustí nějaký televizní program, nebude to určitě program České televize. Ale zaplatí každý, prostě protože se kouknout může. Pro zdražení a rozšíření poplatníků jsou podle průzkumu MF DNES všichni koaliční poslanci, opozice je proti, naopak stojí o zrušení poplatků a usiluje o převedení financování České televize a rozhlasu do státního rozpočtu, čímž by se umožnila kontrola jejich hospodaření.

Soukromí provozovatelé televizních stanic s postupem také nesouhlasí pro neexistenci přesného vymezení veřejné služby a nemožnost kontroly efektivního hospodaření s vybranými penězi.

A ačkoliv se nejedná o žádnou závratnou sumu, kterou ČT a ČR po občanech požaduje, tak jen navýšení poplatků by mělo přinést 850 milionů korun do pokladny ČT za rok navíc. A to už je pořádná suma.

A co na to nový ředitel České televize Jan Souček? Návrh je prý akceptovatelný, protože umožní v dalších letech poskytovat službu v důstojných podmínkách. Z čehož moc moudrá nejsem. Co jsou to důstojné podmínky? Vyšší platy nebo vylepšené zázemí?

A co se stane, kdyby nedošlo k navýšení? Česká televize bude muset propustit 350 zaměstnanců. A tak mě napadá, kolik těch zaměstnanců ČT vlastně má a jestli jsou vůbec všichni smysluplně využiti a pracují tak, jako v nějaké jiné soukromé televizi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz