Hlavní obsah
Sport

Druzí, přesto první. Co stojí za rekordní návštěvností na Slavii? Ženy i chorea

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: SK Slavia Praha

Za sezonu 2023/24 si Slavia připisuje první místo v pořadí celkové domácí návštěvnosti (450 062) i domácí návštěvnosti v lize (318 382).

Sezona 2023/24 je u konce. Slavia, ač tentokrát bez trofeje, stejně odchází vítězná. Díky vám, věrným fanouškům. Hnacímu motoru, který zápas co zápas rekordně plnil čerstvě šestnáctiletou tvrz ve Vršovicích.

Článek

Přečtěte si o rekordních cifrách domácí návštěvnosti.

DĚKUJEME! A smekáme klobouk!

Ohlédněme se na chvíli zpět, konkrétně ke konci minulého ročníku. Oslavovali jsme vesmírné cifry, které lámaly tehdejší rekordy návštěvnosti. Červenobílá obec dostala po covidovém období obrovský fotbalový apetit a odměnou jí byl nezapomenutelný triumf v domácím poháru. A nutno dodat – v domácí atmosféře.

Foto: SK Slavia Praha

Vrátíme-li se ze sešívané invaze opravdu domů, do Edenu, uvidíme celkový počet 265 tisíc diváků. Tolik jich na Slavii během minulé ligové sezony dohromady přišlo. Bezkonkurenční. Nikoli však nepřekonatelné.

Beznadějně naplněná kapacita permanentek, poptávka po vstupenkách výrazně převyšující nabídku a poctivost fanoušků, kteří své místo v případě nepřítomnosti přenechali jiným. Šťastným a vděčným, že mohou kouzlo Edenu zažít. Obyčejným, leč jedinečným lidem, kteří se nechali vtáhnout, oslnit a sami se zapojili do světového fandění.

Foto: SK Slavia Praha

TOP 6

A bylo to znát, vždyť Tribuna Sever byla za rok 2023 uznávaným portálem Ultras World vyhlášena šestým nejlepším ultras táborem planety. Videa grandiózních choreografií získala desítky milionů zhlédnutí napříč sociálními sítěmi, sklízela slova uznání a respektu. Do ráje na Praze 10 se i díky této organické reklamě sjížděli fotbaloví turisté z celé zeměkoule. A co je nejdůležitější, odcházeli nadšení.

Foto: SK Slavia Praha

„Každý zápas prožívám parádní pocity. Ať už je to liga, pohár nebo Evropa, je tu neskutečná atmosféra. Soupeřům se u nás vždy hraje těžce, zažil jsem to na vlastní kůži, fanoušci jsou neuvěřitelní. Jsme jim moc vděční za to, v jakém počtu chodí. Myslím, že kdybychom měli stadion pro třicet/čtyřicet tisíc, klidně takovou kapacitu naplní. Navíc nechybí překrásné choreografie, doma i venku. Moc si jejich podpory vážíme,“ říká kanonýr Mojmír Chytil.

VZHŮRU K VÝŠINÁM

Nyní ale zpět k datům, ta totiž neskutečný vzestup červenobílé rodiny podtrhují nejlépe. V současné ligové sezoně hostila Fortuna Arena celkem 318 382 diváků, dlouho nedostižný ročník 1957/58 byl překonán.

Foto: SK Slavia Praha

Úspěch sklízíme, sklízíte, také v kolonce průměrné návštěvnosti na domácích ligových utkáních. Finální laťka se vyšplhala na 17 688 diváků a z výšin sesadila sezonu 1967/68, kdy Slavii v průměru navštěvovalo 17 538 příznivců (rekord drží sezona 1965/66 s téměř 24 tisíci). Přirozeně se tedy v aktuálním ročníku řadíme na první místo mezi tuzemskými kluby s obdivuhodným nárůstem sahajícím k 21 % (oproti minulé sezoně). V novodobé historii tak před námi ční už jen Zbrojovka Brno a její rekord ze sezony 1996/97.

„Myslím, že mohu mluvit za celý tým, kabinu, celou Slavii. Eden je pro nás druhý domov, druhá rodina. Podpora fanoušků je strašně znát. Mám krásný příklad, v jednom utkání jsem si jak dřevák nezpracoval míč, kopnul ho rovnou do autu. Ale z tribun jsem neslyšel jediné zlé slovo, naopak mě podpořily. Klobouk dolů před všemi, co sem chodí, fandí nám. Všichni hráči to nesmírně oceňujeme,“ usmívá se David Douděra při pomyšlení na fanoušky.

Foto: SK Slavia Praha

FULL-HOUSE

Co se týče celkové průměrné zaplněnosti stadionu, ta se zastavila na 93 %, a svou o rok starší sestru přerostla 16% rozdílem. Dechberoucí statistika, kterou jste spolu s námi pomohli posunout do naprosto neskutečných rozměrů.

Nezůstalo ale jen u mužského A-týmu, také ženský výběr osladil zisk triple doublu tuzemským rekordem. Slávistky na hlavním stadionu navařily čtyřgólové menu, kterým srazily Spartu, pojistily si třetí titul v řadě a hlavně – překonaly český rekord v návštěvnosti na ligovém utkání žen. Obrovská gratulace všem, kdo se na tomto úspěchu podíleli. Rosteme dál!

„Neskutečný zážitek! Pro nás všechny v kabině je to skvělá motivace pokračovat v práci. Jsem opravdu ráda, že jsme dokázali překonat divácký rekord. Ti, kteří nás hnali za vítězstvím, byli naprosto úžasní. Pro tyto okamžiky hrajeme fotbal. Naše pocity jsou neuvěřitelné. Není to pro nás zcela obvyklé, že by na ligový zápas dorazilo 6 216 fanoušků,“ ocenila po duelu přítomnost diváků dvougólová Tereza Szewiezcková.

Foto: SK Slavia Praha

VÍTĚZÍME

Závěrem přichází ideální čas si úspěchy na tribunách shrnout. Za sezonu 2023/24 si Slavia připisuje první místo v pořadí celkové domácí návštěvnosti (450 062) i domácí návštěvnosti v lize (318 382). Triumfuje také v tabulce průměrné návštěvnosti na domácích zápasech (18 002 – celkem, 17 688 – liga) a za průměrnou zaplněnost stadionu bere se ztrátou jediného procenta stříbro. Slávistky upekly rekord, když sehrály ligové utkání před nejpočetnějším davem příznivců v historii ženské nejvyšší soutěže (6 216). Jedním slovem, NÁDHERA!

Foto: SK Slavia Praha

„Všem fanouškům chci jménem trenérského štábu i celé kabiny moc poděkovat. Stáli jste při nás za každé situace, po výhře, po prohře. Obrovsky si ceníme vaší oddanosti, vášně a neutuchající podpory, kterou jsme z lavičky i na hřišti zápas co zápas cítili. Mrzí mě, že jsme vás tentokrát nedokázali potěšit trofejí. Věřím však, že i podařená cesta Evropou a boje se světovými giganty zůstanou ve vašich srdcích navěky, stejně jako vy v těch našich. Budeme se na vás moc těšit i v následující sezoně, která bude, jak všichni věříme, úspěšnější,“ dodává Jindřich Trpišovský.

Slávisti a slávistky, ještě jednou vám ze srdce děkujeme. Společně jsme Česku i celému světu ukázali, jak vypadá opravdový fanouškovský ráj. Nelze mít jiného přání, než abychom v příští sezoně parádní milníky zase o kus posunuli. Protože kdo jiný než my. Kdo jiný než Slavia!

Foto: SK Slavia Praha

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz