Hlavní obsah
Sport

Nebyli jsme dostatečně dobří. O ME, dalším stříbru i proč je na konci dne nejdůležitější rodina

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: SK Slavia Praha

Lukáš Provod se ve velkém posezonním rozhovoru rozpovídal o druhém místu, své vůdčí roli, otcovství i příštím ročníku, kdy bude se Slavií bojovat o postup do Ligy mistrů.

O minulý evropský šampionát jej připravilo vážné zranění, Lukáš Provod se ale nevzdal, vrátil se na reprezentační level. V úterý se svými spoluhráči už jako novopečený otec zkusí zaskočit favorizované Portugalce. Čtěte jeho zpověď.

Článek

Lukáš Provod se ve velkém posezonním rozhovoru rozpovídal o druhém místu, své vůdčí roli, otcovství i příštím ročníku, kdy bude se Slavií bojovat o postup do Ligy mistrů.

A jak jinak, český reprezentant vyhlížející blížící se evropský šampionát velebil také výbornou atmosféru na domácích i venkovních duelech Slavie.

„Ohromně mi to pomáhá, nejen na hřišti. Fanoušci mi dodávají motivaci pořád makat, pořád se připravovat. Pořád se zlepšovat,“ přiznává Lukáš Provod.

Třetí sezonu v řadě jste skončili na druhém místě. Proč je tomu tak?
Nebyli jsme dostatečně dobří. Důvody se mi hledají těžko, sezony předtím už mi trochu splývají, ale v tomhle ročníku určitě chyběl kousek. Bohužel jsme si to pokazili sami. Sparta nám dala čuchnout, dala nám šanci, ale my jsme ji nevyužili. Na druhou stranu si myslím, že tým prošel velkou přestavbou. Uvidíme, jak se konkurence popere s možnými odchody. Odsud taky odcházeli klíčoví hráči a myslím si, že kdyby neodcházeli, tak ty sezony vypadají jinak.

Foto: SK Slavia Praha

Jak si nováčci zvykají na Slavii?
Hráči se musí nějakým způsobem zapracovat, musí si to všechno sednout, netrvá to měsíc, trvá to delší dobu. Věřím tomu, že hráči se profilují, role v týmu ukazují, že ty lídry máme. Teď se to bude zase posouvat a nezbývá mi než říct, že věřím tomu, že příští sezonu to bude vidět a budeme zase první.

Snažím se jít příkladem

Vy jste jeden z těch nových lídrů, označil vás tak i trenér. Jak se s touhle rolí sžíváte?
Nějakým stylem se to profilovalo, někteří lídři odešli. Jak říkáte, jsem tu už dlouho. Tým se hodně omladil a proměnil. Už taky nejsem nejmladší. Hlavně se snažím jít příkladem, než že bych se pozicoval vyloženě do role lídra. Snažím se ukazovat cestu.

Foto: SK Slavia Praha

Jak konkrétně? Rozveďte to…
Prostředí je tu dobře nastavené, co se týče intenzity tréninků, jak kluci makají. Je to i o tom, že samozřejmě nikdo z nás nemůže odehrát tu sezonu celou. Když člověk nehraje, tak by měl ukázat, jak má vypadat přístup. Jak by měl nastoupit hráč třeba na třicet minut. V kabině to vidím. Když kluci nehrají, tak se snaží zlepšovat. Není to jen o mladých, v tomhle směru musím vzpomenout Standu Tecla nebo Lukáše Masopusta. Když nehrají, tak pořád dělají něco navíc, dobíhají, aby se do sestavy dostali. To je cesta. Když budeme takhle pracovat všichni, tak věřím, že budeme nejlepší.

Statisticky to pro vás byla nejlepší sezona od zranění. Ke třem gólům jste přidal sedm asistencí, tehdy jste měl ještě o nahrávku více. Je pro vás důležité, že jste ročníkem prošel bez zranění?
Je hodně důležité, že se mi vyhnula vážnější zranění. Bodů bych si ale představoval ještě víc. Myslím si, že to na to bylo. Sám si rozebírám zápasy a dívám se, v jakých prostorech se pohybuji a jaké přihrávky dávám. S trochou štěstí a samozřejmě kvality těch bodů mohlo být víc. Ke konci sezony jsem se cítil líp a líp, věřím, že si to přenesu i do další.

Pomohla k produktivitě i ofenzivnější role na hřišti?
Trenéři se mi snažili hledat pozici trochu výš. Tlačili na mě, abych zakončoval, byl ve vápně a dával finální přihrávky. Myslím, že to bylo vidět. Dva góly mi bohužel neuznali, bodů mohlo být víc a sám cítím, že by jich i víc být mělo. Kvalitu i pozici, kterou hraju, na to mám. Tohle byla bodově nejlepší sezona od zranění a věřím, že ta příští bude ustřelená. Gólů i asistencí přidám mnohem víc.

Přenesete si formu i na evropský šampionát?
Doufám v to. Teď máme chvíli pauzu, je to o tom, jak se člověk připraví. Z nároďáku i z velkých zápasů tady ve Slavii mám dostatek zkušeností, abych tam neudělal ostudu a hrál nadstandardně.

Foto: SK Slavia Praha

Minulé EURO vám uteklo kvůli zraněnému kolenu…
Ano. Teď se opravdu těším, až zažiju atmosféru velkého turnaje. Jsem pyšný, že za ty tři roky jsem se dokázal vrátit na úroveň, kde jsem teď, a můžu vůbec jet. Uvidíme, jakou minutáž dostanu, ale věřím, že reprezentaci můžu pomoct uspět.

Na konci dne je nejdůležitější rodina

Jste čerstvým otcem, 7. května se vám narodila dcera Lea. Změnilo vás to nějak?
Bavili jsme se o tom se ženou, byli jsme zvědaví, jak to změní můj postoj k fotbalu. A shodli jsme se, že nezměnilo. Musím říct, že mě hodně změnilo zranění, uvědomil jsem si, co je v životě opravdu důležité. Snažím se z fotbalu tolik nedělat. Pořád tomu dávám sto procent, mám to strašně rád, ale vím, že jsou i jiné věci na světě. Narození dcery to ještě umocnilo.

Umocnilo jakým směrem?
Samozřejmě je fotbal důležitý, je to naše práce, dávám tomu sto procent každý den, abychom dělali radost lidem, sobě i trenérům. Na konci dne člověk stejně přijde domů a doufá, že bude mít zdravou rodinu. V tom vidím ten smysl, spíš než v úspěších někde jinde.

Foto: SK Slavia Praha

Jak jste si užíval atmosféru ve Fortuna Areně v poslední sezoně? Znovu se bouraly divácké rekordy…
Ohromně mi to pomáhá, nejen na hřišti, ale celkově mi to dodává motivaci pořád makat, pořád se připravovat. Člověk ví, že tady budou lidi, plná Tribuna Sever, plný stadion. Jezdí za námi ven, skoro všude máme domácí atmosféru. Je neuvěřitelné, jakou má Slavia sílu a člověka to potom mnohem víc táhne k tomu, aby měl ke klubu větší vztah. Dělá nám to velkou radost.

Jak se fandění změnilo od vašeho příchodu?
Cítím, že fanoušci chodí na nás, těší se na jakýkoliv zápas. V první sezoně, co jsem tu byl, na ty v uvozovkách horší zápasy nebylo vyprodáno. Teď je stadion pokaždé plný, ať sem přijede kdokoliv. Jde o Slavii, ne o soupeře. Náš úkol je jenom ten, abychom lidi fotbalem bavili, aby chodili dál.

Foto: SK Slavia Praha

Sledujete i choreografie? Stihnete je vnímat přímo ze hřiště?
Spíš si to prohlížím zpětně na sociálních sítích. Je to neuvěřitelné, každý zápas je nějaké choreo. Lidi tím žijí. Pro nás to pak má mnohem větší důležitost, protože pro ně je to smysl života. Pro nás musí být taky. Nic za to nemají, chodí na každý zápas, kupují si lístky, jezdí na výjezdy. Po večerech klidně i několik dní před zápasem připravují chorea. Pak si samozřejmě vyslouží ten titul, že jsou v republice jednoznačně nejlepší. Vidíme to na každém zápase.

Věříme v pohádku o Lize mistrů

Co vás čeká v příští sezoně, kterou zahájíme ve třetím předkole Ligy mistrů?
Určitě bude zajímavá změna v evropských pohárech. Cíl je určitě titul, tady nemůže být v české lize nikdy jiný a nižší cíl. Samozřejmě Liga mistrů by byla pohádka, ve kterou všichni věříme a uděláme pro ni maximum. V obou předkolech budeme nasazení. Ty dveře tam máme pootevřené.

Nebyla by to vaše premiéra v milionářské soutěži…
K Lize mistrů jsem si přičichl v mých prvních měsících tady. S novým formátem, ať to bude Liga mistrů nebo Evropská liga, to bude hodně divácky i pro nás atraktivní. Každý klub chytne dva top soupeře a utká se s evropskou špičkou. Proto fotbal děláme. Musíme se na to dobře připravit, extrémně se těšíme. Věřím, že ta následující sezona bude ještě o chlup úspěšnější.

Foto: SK Slavia Praha

Který moment z uplynulého ročníku byste vypíchl?
Asi domácí zápas s AS Řím, protože to byl svátek. Říkám, že vždycky, když hraje Slavia, je to svátek fotbalu, ale tohle bylo se vším všudy. Před plným stadionem jsme tady hnali AS Řím, jednoznačně jsme je porazili, všichni podali nadstandardní výkon. Od fanoušků po nás na hřišti to byl nádherný zápas, takový, který si budeme dlouho pamatovat.

Na dalšího italského giganta jste ale nestačili…
Osobně mě mrzí dvojzápas s AC Milán, kdy nám okolnosti nedaly čuchnout k tomu, jaké je poměřit síly s takovým mančaftem. Na hřišti jsem cítil, že kdybychom hráli v jedenácti, tak bychom měli na to potrápit i takového giganta. Myslím si, že bychom s nimi hráli vyrovnaně. Celkově Slavia i trenéři vybírají hráče a filozofii, abychom mohli s takovými týmy hrát. Pak je krásné, když se to tu ukáže s takovou kvalitou, jako je AS Řím. To byl pro mě vrchol této sezony.

Co byste na závěr vzkázal fanouškům?
Aby na nás nezanevřeli. Myslím si, že to tak nebude, protože i na posledním zápase vidíme plný stadion a řvou na nás, že vždycky budou s námi, abychom bojovali. Chtěl bych jim moc poděkovat za celou sezonu, že na nás chodili, že nás podporovali, že jezdili na výjezdy. Je to pro nás strašně důležité a pokaždé, když vidíme plný kotel venku, tak do toho dáme sto a jedno procento. Prostě velký dík, za to, co tu vytváří.

Foto: SK Slavia Praha

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz