Článek
Čerstvý chléb s máslem a se šunkou byl gurmánský sen mého dětství. V sedmdesátých letech vzácnost, vlastně si nevzpomínám, že bych tuto pochoutku kdy v té době měla. Jedl se gothaj a dietní salám, tam nebylo radno vědět, z čeho ho vyráběli.
Jako malé dítě si pamatuji domácí stloukání másla v dřevěné máselnici u babičky, která chovala krávu. Když babička zestárla a zemřela, máslo jsme už museli kupovat a šetřilo se s ním. Cukroví a další moučníky se tradičně dělaly z Hery - rostlinného tuku, který nacházíme v obchodech dodnes beze změny.
S Herou jsem skončila až jako matka dvou dětí a vdaná paní, když jednou moje vánoční cukroví bylo žluklé a nechutné, že jsem ho musela vyhodit. Další Vánoce už byly jen a pouze s máslem a bez Hery, tím spíše, že máslo stálo 24 Kč a Hera 18 Kč.
Co tedy máslo je? Zdroj [1] uvádí: Máslo je mléčný výrobek. Obecně se vyrábí zakoncentrováním mléčného tuku (smetany) a následnou reverzí fází na emulzi vody v oleji. Klasické máslo obsahuje minimálně 80% mléčného tuku, zbytek tvoří voda (do 16%) a mléčná sušina (bílkoviny, laktóza).
Všechno ostatní máslo není.
Když jsme „zbohatli“, dopřávala jsem si svou pochoutku, chléb s máslem a se šunkou, k snídani několikrát týdně. Až do doby, kdy mi na preventivní prohlídce zjistili zvýšený cholesterol a doporučili dietu s omezením živočišných tuků. V kuchyni používám olej, a tak jsem omezila máslo a šunku. Cholesterol mi trošku klesl.
Másla už kupuji méně, ale cukroví a různé koláče nebo štrúdl se bez něho neobejdou.
Nejsem náročný zákazník, také nakupuji ve slevách a neřeším, jestli bylo máslo zmražené, na chuti to nepoznám a nemyslím si, že by nízká teplota máslu uškodila, přebytek domácího cukroví také zamrazuji.
Vzhledem k enormním cenám másla v letošním roce, kdy nechci utrácet peníze zbytečně za něco, co není lepší než bylo před měsícem, jsem koupila výrobek od naší české, tolik milované a preferované firmy Madeta. Kostka stála 49,90 Kč. A teď uvedu pravý důvod, proč píšu tento příspěvek.
Na kostce bylo velkým písmem napsáno Jihočeské, menším snadno roztíratelné, vyrobeno tradičním způsobem. AB (viz foto z mého mobilu). Mám jiné starosti než si pamatovat všechny výrobky Madety a spol., a tato grafická úprava u mne automaticky v mozku aktivovala centrum, které podvědomě vyhodnotilo, že jde o máslo. Nedohledala jsem informace z dob socialismu, takže se omlouvám, pokud by to nebylo pravda, ale myslím, že máslo AB bylo pod touto značkou vyráběno už hodně dávno. Výrobky Madety většinou nekupuji, v regálu bývají nejdražší a nemyslím si, že se kvalitou liší od jiných levnějších značek. Neměla jsem proto speciální přehled o tom, co se skrývá pod různými názvy a grafikami. Teď už mám, člověk se stále učí.
Jihočeské snadno roztíratelné, vyrobené tradičním způsobem, obsahuje mléčného tuku všehovšudy 47 %, a rostlinného tuku 31 %. Navíc nejde o ledajaký rostlinný tuk. Jde o směs palmového a palmojádrového tuku. To se dá vyčíst z drobného popisku ze strany kostky. Palmový olej ničí vaše tepny i planetu [2]. Palma olejná se nepěstuje v jižních Čechách, obrovské plantáže rostou od Indonésie přes Afriku po Jižní a Střední Ameriku, kde spolehlivě likvidují místní floru i faunu a vysávají veškeré živiny z půdy [3]. Zajímalo by mne, jaký může být ten tradiční postup zpracování netradiční suroviny, která zamořila naše potraviny v poslední době.
Česká firma s jedním majitelem určitě nechce klamat zákazníka a určitě jí záleží na českém člověku, aby byl zdravý a jedl dobré jídlo. I když hloupí lidé všude na internetu vyhledávají spojení AB máslo, také v letácích obchodních řetězců se pravidelně objevovalo „Akce – AB máslo“, o máslo už dlouhou dobu nejde. Nepodařilo se mi dohledat, jaké složení mělo ono nemáslo podle tradičního postupu dříve. Všechno je to moje chyba, že jsem naletěla a myslela jsem si něco jiného, než vymysleli marketingoví géniové Madety. A možná v tom ani nebyl záměr. Třeba najali nerodilého mluvčího, a jak znám cizince, mají problém se v češtině naučit, jestli je máslo to, ten nebo ta a s tukem to mají stejně. Možná je myšleno, že nekupuji to máslo, ani ten tuk, ale to ABééééé. Bohužel nevím, co bych z Bééé uvařila. Nevím, co Bééé je, pro mne bečení ovce. To A se tam nějak připletlo. To je, když ovce škytá. Určitě Madetu nepodezřívám z toho, že se snížila z prosté lakoty, což je smrtelný hřích, k potřebě někoho natáhnout a zmást, nějakou hloupou hospodyni, která místo másla si koupila Bééé.
Co dodat? Upekla jsem jablkový koláč z křehkého těsta. Jihočeské Bééé se zpracovávalo hůře než normální máslo z mléka krav. Tvořilo hrudky a rozpadalo se, s moukou a ostatními ingrediencemi se spojovalo obtížněji. Dalo více námahy těsto propracovat. Už jsme koláč snědli. Byl dobrý a na chuti nebylo poznat, že jihočeské A Bééé od Madety s máslem nemá moc společného. Co ovšem na to naše cévy a můj cholesterol, netuším, pro jednou to asi zvládnou. Víckrát to ale nekoupím, navíc za cenu másla, a na výrobky od Madety si dám ještě větší pozor než dříve, jestli jsou pouze drahé, anebo si kupuji nějaké to Béé nebo Cééé nebo kdo ví co ještě.
Zdroje:
[3]https://www.stoppalmovemuoleji.cz/images/clanky/Palma_vsude_kam_se_podivas.pdf