Hlavní obsah
Rodina a děti

Být supermáma je těžké. Ještě těžší je si to přiznat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zdroj: StockSnap / Pixabay.com

Supermámy to mají těžké. Snaží se, jak nejlépe mohou, ale nakonec mají pocit, že všechno dělají hůře než ty „obyčejné mámy“. Patříte také mezi supermámy, co už mají pocit, že to dále nezvládnou?

Článek

Zase to byl jeden z těch náročných dní - ráno jste vstala už unavená, protože se v noci vašemu dítku zdály ošklivé sny, mělo růstové bolesti nebo ho prostě něco trápilo. Už teď víte, že to bude náročné a už teď se těšíte na večer. Večer jste s nervy na pochodu, máte pocit, že už jen křičíte. Chcete, aby už hlavně děti spaly.

A když konečně spí, hladíte je a najednou vás pohltí pocit smutek. Smutek z toho, že jste na ně před spaním křičela. A slibujete jim šeptem, že zítra to zvládnete všechno lépe…

Nejste hrozná máma

Nejste hrozná, neschopná, zlá ani špatná máma! Naopak - vy se snažíte být supermáma, a to je ten důvod, proč večer už nemůžete.

Nejde to všechno zvládnout - odvedení dětí, práce, úklid, kroužky, domácí úkoly, učení… Je toho moc na vás, je toho moc i na děti. Musíte ubrat. Jo, to se lehce řekne, ale jak?

Zpomalte

Pokud se v úvodu poznáváte, tak v tom nejste sama. Tohle prožívá většina maminek. A opravdu jsou to paradoxně ty mámy, které se snaží nejvíce. Snažíte se mít všechno vyřízené včas, práci udělanou do termínu, děti mít co nejvíce rozvinuté ve všech oblastech…

Ale díky tomu všemu zapomínáte na ten nejdůležitější „úkol“ - užít si to, že jste máma! Užívat si společných chvil u her, na hřišti, v přírodě, válením se u televize… Pojďte to změnit!

Jak na to?

V průběhu týdne si zapisujte, kdy býváte nejvíce nervní. Opakuje se to některé dny pravidelně? Co v ty dny bývá jinak? Opakuje se to každý večer? Při kterých večerních činnostech už jste opravdu unavená a nejvíce řvete?

Zkuste si takový seznam dělat několik dní po sobě a uvidíte, že se tam začne opakovat vzorec nějakého chování, které vede k dalšímu chování a končí křikem.

Například kroužek začíná těsně po konci vaší práce. Už z práce vybíháte vystresovaná, zda to stihnete. Dítě vyzvedáváte ve spěchu a už zvyšujete hlas, protože dítě neposlouchá. Na kroužek přiběhnete sice včas, ale už jste vytočená. Doma pak zjistíte, že jste zapomněla koupit večeři a poslední zbytky sebeovládání jsou pryč.

A hlavně nezapomínejte na jednu velmi důležitou věc - rodičovství si máte užívat - ne přežívat! :-)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz