Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mansplaining aneb když muži vysvětlují ženám, jak být ženou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Mansplaining je termín, který se stal široce diskutovaným v posledních letech, zejména v kontextu genderové rovnosti a interpersonální komunikace. Označuje situace, kdy muž vysvětluje ženě něco jinak proto, že je žena.

Článek

Termín spojuje slova „man“ (muž) a „explaining“ (vysvětlování) a označuje situace, kdy muž vysvětluje něco ženě způsobem, který je shovívavý, patronizující nebo zbytečný, často předpokládajíc, že žena nemá dostatečné znalosti či schopnosti pochopit dané téma.

Tento fenomén může mít různé podoby a důsledky, a proto je důležité porozumět jeho podstatě a naučit se, jak s ním efektivně bojovat.

Menstruace jako příklad mansplainingu

Mansplaining se nevztahuje na všechny situace, kdy muž vysvětluje něco ženě. Klíčovým aspektem je zde patronizující tón nebo předpoklad nadřazenosti.

Příklady mansplainingu mohou zahrnovat například předpoklad neznalosti, kdy muž vysvětluje něco, co žena již dobře zná, jen proto, že předpokládá její neznalost.

Jedná se také o situace, kdy muž přerušuje ženu a dominuje v konverzaci, aniž by jí dal prostor k vyjádření.

V neposlední řadě může muž zpochybňovat kompetence ženy nebo její schopnost porozumět složitým tématům.

Jedním příkladem za všechny je ale například menstruace. Muž říkající ženě, že jí nemůže být tak špatně, když má „jen“ menstruaci, se dopouští mansplainingu. Proč? Protože on nikdy menstruaci neměl a snižuje ženu kvůli bolesti, kterou sám nezná.

Důsledky mansplainingu

Mansplaining má negativní dopady na ženy i na celkovou dynamiku vztahů mezi pohlavími. Mezi tyto důsledky patří:

  • Snížení sebevědomí: Ženy mohou začít pochybovat o svých schopnostech a znalostech, což může vést k nižšímu sebevědomí a pocitu méněcennosti.
  • Zhoršení pracovního prostředí: Opakované případy mansplainingu mohou přispět k toxickému pracovnímu prostředí, kde ženy cítí, že jejich příspěvky nejsou dostatečně oceněny.
  • Posilování genderových stereotypů: Mansplaining podporuje stereotypy o mužské nadřazenosti a ženské podřízenosti, což ztěžuje dosažení genderové rovnosti.

Jak se bránit mansplainingu

Ženy by měly vystupovat sebevědomě a dávat jasně najevo své znalosti a kompetence. Nebojte se přerušit muže, pokud vás přerušuje, a trvejte na tom, aby vás nechal domluvit.

Pokud se ocitnete v situaci mansplainingu, neváhejte poukázat na nevhodné chování a požádat o respekt. Například můžete říci: „O této tématice vím hodně, dovol mi, abych ti to vysvětlila.“

V pracovním prostředí je důležité mít podporu od kolegů. Spolupracovníci mohou zasáhnout a poukázat na nevhodné chování, čímž pomohou vytvářet inkluzivnější prostředí.

Zdroje: The Guardian, BBC

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz