Hlavní obsah
Lidé a společnost

Menstruace na prvním stupni základní školy? Běžná realita s vážnými následky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

V posledních desetiletích se snižuje věk, ve kterém dívky začínají menstruovat. Zatímco před několika generacemi bylo běžné, že dívky dostávaly první menstruaci kolem 13–14 let, dnes se tento věk posouvá směrem dolů, často až k 9–10 letům.

Článek

Moji devítiletou dceru začala poměrně často bolet hlava, ale příčina se nenašla. Až lékařka konstatovala, že se jí nejspíše probouzí hormony. Usmála jsem se, protože jsem si myslela, že to myslí s nadsázkou. Myslela to naprosto vážně a vysvětlila mi, že je v dnešní době naprosto běžné, že dívky začínají menstruovat již v deseti letech.

Představila jsem si svou dceru, která oslaví desáté narozeniny za půl roku a dosud si hraje s panenkami, jak jí vysvětluji používání tamponů, a vyděsila jsem se. To přeci není normální, aby dívky takhle brzy dostaly první menstruaci. Nebo ano?

Zlepšení výživy a zdraví

Menarche, což je lékařský termín pro první menstruaci, se v posledních letech objevuje u dívek v čím dál mladším věku. Odborníci uvádějí, že tento fenomén má několik příčin.

V některých částech světa došlo k výraznému zlepšení výživy a celkového zdraví dětí. To může způsobit, že tělo dosáhne biologických milníků dříve. Lepší výživa vede k rychlejšímu růstu a dřívějšímu dosažení tělesné hmotnosti potřebné pro nástup puberty.

S tím souvisí i rozvoj obezity. Studie podle článku v časopise Pediatrics ukazují, že vyšší tělesná hmotnost je spojena s dřívějším nástupem puberty. Tuková tkáň totiž produkuje hormon leptin, který může stimulovat nástup puberty.

Obezita, která je u dětí na vzestupu, je proto často zmiňována jako významný faktor, který přispívá k poklesu věku menarche.

Důsledky brzkého příchodu menarche

Dívky, které prožijí menarche v raném věku, mohou čelit zvýšenému riziku pro rozvoj různých zdravotních problémů. Patří sem dle Journal of Adolescent Health zvýšené riziko vzniku karcinomu prsu, protože delší expozice estrogenům může podporovat růst některých typů nádorů . Dále jsou podle studie zveřejněné v magazínu International Journal of Hygiene and Environmental Health tyto dívky náchylnější k metabolickým poruchám, jako je diabetes 2. typu a obezita v dospělosti.

Raná menarche může mít dopad na psychický vývoj. Dívky mohou podle časopisu Child Development čelit zvýšenému riziku deprese, úzkosti a nižšího sebevědomí, zvláště pokud jejich fyzický vývoj předběhne jejich vrstevníky. Tento předčasný vývoj může také zvýšit riziko zapojení se do rizikového chování, jako je předčasné zahájení sexuální aktivity nebo užívání návykových látek.

Odborníci z z univerzit v Bristolu a Cambridge pak dle serveru Novinky uvádí, že když dívka začne menstruovat v 11,5 letech, je již ve třinácti a čtrnácti letech ohrožena rozvojem deprese. Oproti tomu dívky, které začaly menstruovat po dosažení 13,5 roku věku, trpěly depresemi nejméně.

„To naznačuje, že pozdější nástup pohlavního zrání chrání před psychologickými potížemi dívek,“ řekla k těmto závěrům doktorka Carol Joinsonová.

Nová studie zveřejněná v JAMA Network Open, která analyzovala odpovědi 70 tisíc účastnic narozených mezi lety 1950 a 2005, navíc odhalila, že dívkám, které začaly menstruovat dříve, trvalo déle, než se menstruace zpravidelnila. I tento fakt poté ovlivňuje psychický stav dívek a vede k rozvoji případných depresí.

Nárůst menstruační chudoby

V neposlední řadě má dřívější nástup menarche vliv na rozvoj tzv. menstruační chudoby. Nákup vložek a tamponů je pro některé ženy sice běžnou záležitostí, pro jiné se ale jedná o velké narušení rodinného rozpočtu.

„Menstruační potřeby nejsou luxus, ale pravidelné měsíční výdaje. V období sociálního propadu velké řady domácností, zejména těch vedených sólo matkami, významně stoupá riziko menstruační chudoby. Ta prokazatelně omezuje účast dívek a žen na vzdělávání i na ekonomických a společenských aktivitách,“ uvedla pro iDNES předsedkyně České ženské lobby Marta Smolíková.

Server iDNES dále uvádí studii z Velké Británie z roku 2017, dle které každá desátá školačka nemá dostatek financí na nákup hygienických vložek a nechodí proto po dobu menstruace do školy.

Podle organizace Člověk v tísni ohrožuje menstruační chudoba v České republice 38 tisíc dívek ve věku 12 až 18 let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz