Hlavní obsah
Internet a technologie

Rodiče a vrstevníci ovlivňují, zda chování dítěte na internetu bude rizikové či jen problematické

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: geralt / Pixabay.com

Internet

V současné době se rodiče, vychovatelé, učitelé a odborníci stále více zajímají o vývoj a důsledky problematického používání sociálních médií, zejména mezi dospívajícími. Kdo ovlivňuje, jak budou adolescenti užívat sociální sítě?

Článek

V rámci článku „Rodiče plačte. Životy vašich dětí jsou v rukou Fiziho, Kuběnky a Shopaholicadel“ se na mě snesla kritika ve smyslu, že jsem hloupá, děti zdědí moje geny, a tedy se nevyhnu vlivu influencerů na jejich osobu.

Nejdříve jsem chtěla na tyto komentáře reagovat, ale nemělo by to smysl. Já sama vím, co jsem za člověka, jak se dětem věnuji a že je naopak hloupé soudit či dokonce útočit na člověka po přečtení jednoho jeho článku.

V konečném důsledku však pánům děkuji, protože mi to vnuklo nápad na další téma - vliv rodičů a vrstevníků na užívání sociálních médií.

I přes kritiku si totiž stojím za tím, co jsem napsala. Rodiče v dnešní době ovlivňují dítě v jeho prvních rocích života, ale později se lidská osobnost formuje i vlivem vrstevníků a sociálních sítí.

Čas strávený s rodiči

Studie provedená v roce 2020 v devětadvaceti zemích Evropy Severní Ameriky a Středního východu (zveřejněná v Journal of Adolescent Health) ukazuje, že průměrná prevalence intenzivního používání sociálních médií u dospívajících je 34 %.

Dle studie zveřejněné v HBSC z roku 2017 dokonce 7,4 % všech 12–16letých nizozemských dospívajících hlásilo problém s používáním sociálních médií.

Studie z roku 2018 zveřejněná v časopise Addictive Behaviors pak uvádí, že dobrý vztah mezi rodiči a dospívajícími snižoval riziko závislostí na internetu.

Ačkoli empirické důkazy o přínosu rodičovské podpory k problematickému používání sociálních médií dospívajícími v současnosti chybí, domnívají se odborníci, že i pro problematické používání sociálních médií bude podpora rodičů pravděpodobně ochranným faktorem.

Ochranným faktorem pro prevenci problematického užívání sociálních sítí může být kromě podpory rodičů také čas strávený se svými rodiči. Studie totiž odhalily důležitost času stráveného s rodinou ve vztahu k závislosti na internetu

Podpora vrstevníků

Vedle rodičovských faktorů hrají ve vývoji dospívajících důležitou roli také vrstevníci. Ve skutečnosti se během dospívání stávají vrstevníci stále důležitějšími.

Server Oxford Academic zveřejnil studii mezi malým vzorkem adolescentů. Ta zjistila, že vyšší úroveň podpory vrstevníků je obecně spojena s méně rizikovým chováním

Pokud je adolescent obklopen vrstevníky, kteří mají i jiné zájmy než internet a kteří mají zdravý vztah se svými rodiči, pak od nich přejímají „zdravé“ vzorce. Jakmile však vrstevníci tráví veškerý čas na mobilu či počítači, adolescent se jim bude chtít přizpůsobit.

Záleží i na charakteru dítěte

Závěrem lze říci, že obecné rodičovské a vrstevnické faktory mohou pomoci předcházet rizikovému používání sociálních médií, ale v menší míře problematickému používání sociálních médií.

U posledně jmenovaného zřejmě hraje roli individuální faktor sebekontroly.

Pokud tedy dětem nabídnete vhodnější formy trávení volného času, můžete předejít rizikovému chování na internetu.

Pak ale dále záleží na vlivu vrstevníků, což vy jako rodič už máte menší možnost ovlivnit.

V neposlední řadě pak závisí na charakteru dítěte a jeho sebekontrole.

A snad bych jen pro pány rýpaly dodala, že ani čas strávený s rodiči a skvělí vrstevníci rozhodně nezabrání tomu, že si děti pustí videa influencerů. Co však pravdou je a z mého předešlého článku to nevyznělo, je fakt, že na zpracování informací získaných z videí již jako rodič vliv mít mohu, a to řádnou péči v dětském věku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz