Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tajemné skleněné monolity jsou zpět. Některé za starších dosud nebyly vysvětleny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Patrickamackie2 (Patrick A. Mackie), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=97215534

Monolit Utah

Jen málo moderních záhad sklidilo tolik mezinárodní fascinace jako vysoké zrcadlové monolitové sloupy, které se od roku 2020 objevují na zdánlivě náhodných místech. Zatímco některé z roku 2020 už mají své autory, ty nejnovější jsou záhadou.

Článek

První neznámý monolit se objevil v odlehlé Utahské zemi Red Rock 18. listopadu 2020, během vrcholu pandemie.

O pouhých 10 dní později monolit zmizel a úředníci uvedli, že jej odstranila „neznámá strana“.

Cílem bylo povzbudit lidi

Později se ukázalo, že monolit odstranil muž jménem Andy Lewis.

„Odstranili jsme monolith, protože existují jasné precedenty pro to, jak sdílíme a standardizujeme využívání našich veřejných pozemků, přirozené divoké zvěře, původních rostlin, zdrojů sladké vody a lidských vlivů na ně,“ vysvětlil Lewis pro Grit Daily.

Dne 27.listopadu 2020 se další monolit objevil v Rumunsku. Hranol byl nalezen poblíž archeologického naleziště mimo město Piatra Neamt, na náhorní plošině Bâtca Doamnei.

Čtyři dny poté, co se poprvé objevil, rumunský monolit zmizel stejně záhadně, jako se objevil.

V ten samý den se monolit objevil v Kalifornii. U tohoto monolitu je ale známo, kdo jej nainstaloval. Přihlásili se k tomu Travis Kenney, jeho otec Randall Kenney, Wade McKenzie a Jared Riddle.

„Účelem tohoto projektu bylo vytvořit pozitivní a povzbuzující prostředí v dosti negativním roce 2020, v roce, který byl sužován zdravotními problémy, politickou separací a systémovým rasismem,“ prozradil Riddle v rozhovoru s tím, že monolit v Rumunsku na svědomí nemají.

Rozpoutalo se doslova šílenství, po kterém se začaly objevovat monolity v Pittsburghu, Joshua Tree, Las Vegas, Boulder, Albuquerque, Rusku, Kolumbii, Španělsku a dalších. Celkem jich bylo nalezeno 87.

Monolity jsou zpět

Roky poté, co utichla počáteční posedlost monolitem, se vysoká, tajemná stavba znovu objevila ve Walesu ve Spojeném království v roce 2024.

V červnu se další monolit objevil poblíž Gass Peak na severní straně oblasti Las Vegas.

„Vidíme spoustu podivných věcí, když se lidé vydávají na túry, jako například nepřipravenost na počasí, nedostatečný přísun vody. Ale podívejte se na tohle,“ napsalo oddělní policie na svůj facebook.

Pouhých 10 dní poté, co monolit z Las Vegas ovládl internet, se na severu Colorada objevil další.

Obdélníková zrcadlená struktura u Colorada údajně nemá žádnou známou souvislost s monolitem Las Vegas, který se objevil na začátku tohoto měsíce. Alespoň to tvrdí server Denver affiliate KMGH.

Předpokládá se, že monolity pocházejí ze série „Vesmírná odysea“ Arthura C. Clarka a slavného sci-fi filmu 2001: Vesmírná odysea od Stanleyho Kubricka z roku 1968, kde mimozemšťané používali velké stroje ve tvaru černého monolitu jako vodítko k monitorování a ovládání lidí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz