Hlavní obsah
Lidé a společnost

Každé znásilnění má následky, i když nejsou vidět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: RDNE Stock project (Pexels)

Úmluva proti násilí je prý zbytečná a náš stávající právní systém dostačující. Příběh o Aničce, které se za opakované znásilnění nevlastním otcem nedostalo žádné spravedlnosti, ukazuje něco jiného. Horší už to být nemůže.

Článek

Žádné negativní následky

Aničku jako nezletilou dívku roky znásilňoval nevlastní otec. Na základě posudku soudního znalce muž odešel od soudu jen s podmínkou s tím, že to na dívku nebude mít žádné vážné negativní následky. Anička se po vyslechnutí rozsudku pokusila spáchat sebevraždu. Už potřetí. Toliko k správnému posouzení trvalých následků (rozhovor s Aničkou najdete zde, doporucuju přečíst).

Proč Úmluva proti násilí?

Prevence násilí

Úmluva proti násilí aneb Istanbulská úmluva usiluje o komplexní řešení násilí na ženách a domácího násilí. Zabývá se prevencí – klade důraz na osvětu veřejnosti, vzdělávání, školení odborníků pracujících s oběťmi a zaměřuje se i na podporu programů, které pomáhají pachatelům k nenásilnému chování.

Pomoc obětem

To, co já vnímám jako nejdůležitější, je samotná podpora obětí. V Česku se nedávno zprovoznilo první centrum komplexní péče o oběti sexualizovaného násilí Port. Je svého druhu jediné a rozhodně nezvládne pomoci všem obětem. Ne za stavu, kdy je v zemi ročně spácháno 12 000 znásilnění (zdroj: Bez trestu).

Koordinovaný postup

Istanbulská úmluva zaručuje, že instituce jako soudy, policie a úřady budou při ochraně obětí spolupracovat. Že se nestane, aby žena, která najde odvahu odejít od násilnického partnera, se k němu musela večer zase vrátit, protože pro ní není místo v azyláku. Že případy znásilnění a sexualizovaného násilí budou řešit lidi, co si to celé představují jako Hurvínek válku, tedy pokud dívka nemá viditelné modřiny či podřezané žíly, je bez následků.

Úmluva zajistí, že přístup v boji proti násilí bude koordinovaný na všech úrovních. Nejen, že soudy, státní zástupci, policie i neziskovky budou navzájem spolupracovat, ale na tyto služby bude i vyhrazeno dostatečné množství peněz. Na naplňování Úmluvy pak budou dohlížet expertní orgány, které budou upozorňovat na nedostatky a dávat doporučení ke zlepšení.

Foto: MART PRODUCTION (Pexels)

Konec nesmyslným trestům

Úmluva zajišťuje i spravedlivé tresty. Ne, nebudou se stínat hlavy, jak se mnozí lidé obávají. Tresty ale budou dostatečně odstrašující. Pokud v současné době odchází od soudu za znásilnění až polovina pachatelů jen s podmínkou, rozhodně to není nikterak odrazující. Není to motivační ani pro samotné oběti, které se do šíleného procesu nahlášení, jež pro ně může být kolikrát víc traumatizující než znásilnění (zní to strašně, ale takto funguje česká policie a justice) vůbec pouštět, když se vlastně stejně nic nezmění. Pachatel dostane dva a půl roku podmíněně za opakované zneužívání mentálně postižené dívky? Ne, to není v pořádku.

Horší to být nemůže

Za mě asi největším argumentem pro Úmluvu je, co můžeme ztratit? Pokud je skutečně tak zbytečná, jak mnozí politici tvrdí, proč jí nedat šanci? To nejhorší, co se může stát, je, že se nestane vůbec nic. Ze států, kde už Úmluva přijatá byla, víme, že se „nic“ pravděpodobně nestane. Tam jasně vidíme, jaké výsledky přináší. Španělsko a Francie navýšily rozpočet na specializovaná azylová centra. Srbsko zaznamenalo zvýšený počet nahlášených případů násilí. Finsko zavedlo bezplatnou linku…

Pokud není tak zbytečná, jak si myslím já, tak z toho budeme těžit všichni. A už se nestane, aby někdo tvrdil, že znásilnění nemá trvalé následky. Má ho až v 90% případů. Psychologická podpora pro oběti navíc není snadno dostupná. Z kapacitních i finančních důvodů. Zákon o obětech trestných činů sice udává, že oběť má nárok minimálně na proplacení nákladů na terapii, ale maximálně polovina takových žádostí je úspěšná.

Foto: Mikael Blomkvist (Pexels)

Co může udělat každý z nás?

  1. Teď je čas, abychom napsali senátorům a senátorkám, že o Úmluvu skutečně stojíme. K tomu můžete využít stránku Hlas proti násilí, kde jsou předpřipravené e-pohlednice s adresami. Ještě líp můžete tyto adresy využít k tomu, abyste napsali osobní email s vaším vlastním názorem, proč je pro vás Úmluva důležitá. Včera jsem takto posílala e-mail poslanci za KDU-ČSL.
  2. Podepište apel od Konsentu na Ministerstvo spravedlnosti s žádostí o systémovou nápravu necitlivého a bagatelizujícího přístupu v řešení případů sexuálního násilí.
  3. Přijďte v úterý 23. ledna od 18:00 na demonstraci Světlo pro oběti znásilnění. Přijďte říct Ministerstvu spravedlnosti, že tuto situace již nemůžeme dále tolerovat. Přineste si s sebou čelovku, baterku nebo telefon a pojďme jim posvítit do oken, že takhle to dál nejde. Uvidíme se tam!
  4. Podpořte sbírku Pod svícnem na terapeutickou pomoc Aničce či jiné nezbytné životní výdaje (bydlení, oblečení, potraviny…), aby měla lepší start do nové etapy svého života. Nebo podpořte činnost spolku Bez trestu, který bojuje za bezpráví a nízké tresty v čele s těmi nejlepšími advokáty na Znesnáze21.

Sama mám dvě malé děti. Přeji si pro ně spravedlivější a bezpečnější svět. Pojďme to společně změnit. Ten čas je teď.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz