Hlavní obsah
Lidé a společnost

Menstruace není sprosté slovo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Spocklidem

Když se nám podařilo přesvědčit reklamní průmysl, že menstruace není modrá, jako ženy jsme si trochu odfoukly. Teď už to bude dobré! Přirozená součást našich těl třeba konečně nebude tabu. Tak prd! Pravda je, že nás čeká ještě dlouhá cesta.

Článek

Můžeš být rychlá, jak chceš…

Nedávno obletěla svět fotka atletky Emmy Pallant-Browne. Ta žena je neuvěřitelná! Má na kontě řadu výher v triatlonu. Na střední trati je považována za jednu z nejrychlejších žen světa. Na bedně stála už 33krát. To, čím zaujala ona fotka, však nebyl její výkon (doběhla čtvrtá!), ale pro někoho velmi znepokojující fakt, že má v rozkroku na své apartní kombinéze viditelnou krvavou skvrnu.

…tu krev si ale schovej!

Ok. Asi jsme schopni pochopit, že jsi žena Emmo. Ženy prý…ehm…menstruují…pššt! Neříkejte to SLOVO! Ale když už s tím jednou vylezeš mezi lidi, nemohla by ses nějak důmyslně zakrýt? Vzít si třeba batyskaf? Co?

Realitou…

Její kolega triatlonista Xavier Coppock fotku na Instagramu okomentoval slovy: „Není to nejlichotivější obrázek @em_pallant – určitě mohl být oříznutý o něco lépe.“ To už Emma nevydržela a na komentář zareagovala. Velký respekt, že tak sofistikovaně a mile. Moje reakce by nejspíš začínala: „Tak poslouchejte, vy dementi…“

…neoslníš všechny

Emma je ale slušná holka a napsala: „Díky za péči, je to rozhodně něco, o čem se nestydím mluvit, protože taková je realita žen ve sportu…Toto je skutečný ženský sport a čím více překážek můžeme překonat, tím líp. Pokud mi píšete, že 99% žen, které znáte, by se tím cítilo být poníženo, pak je to přesně důvod, proč to sdílím, protože na tom není nic špatného.“

Záleží na úhlu pohledu

Dále zmínila, že její menstruace obvykle přichází každý měsíc a alespoň jeden den je velmi silná. Ačkoli se modlí, aby to nebyl den závodu, občas to tak vyjde. Při závodě delším než tři hodiny, kdy se fakt neflákáte, ale dřete jako hovado, nakonec proteče všechno. A že toho vyzkoušela! Naučila se na tom milovat, že jí to připomíná, co všechno ten den zvládla. Menstruace samotné si navíc váží už dlouho, protože jako sportovkyně ji během dospívání dlouhá období neměla vůbec.

Emmo, bravo! Až se jako lidi naučíme oceňovat ženy za to, jaké jsou, co dělají, a ne za to, kde zrovna mají skvrnu od krve, budeme dál. A já věřím, že jednou budeme. Osobně ti moc fandím, protože já bych během menstruace na European Open nevylezla ani jako fanoušek. Tolik řevu a lidí. Fuj! Radši klídek, samotu a dobrou knihu. Kdybych pak náhodou přeci jen vyběhla, vypadla bych dobrovolně už v předkole s tím, že se na to můžu vykašlat.

I modrá krev zanechá skvrnu

„Bylo tolik slov, která popisovala krvácení. Menstruace byla stejná jako katamenie. Obojí znamenalo nečistou krev. Ale jaká krev byla čistá? Každá vždy zanechala skvrnu.“
(Pip Williams – The Dictionary of Lost Words)

Menstruace byla odpradávna považována za něco nečistého. Ženy byly v té době segregované, vymezené do patřičných míst. Abych nebyla úplně nespravedlivá, určitě to mělo souvislost i s tím, aby měly klid a pokoj, protože to často při menstruaci chceme.„Dejte mi všichni konečně pokoj a nechte mě v klidu krvácet!“ Bylo to ale podáváno tak, že je to něco špinavého a hnusného. Někde se s tím zavři a neotravuj!

Foto: Spocklidem

Pak se není co divit, že máme historii modré krve a tuhnoucího gelu v reklamách na vložky, protože nečistá krev by mohla mít nežádoucí účinek i přes obrazovku. Bacha! A že se malým holčičkám jako veškeré dostupné informace předávalo: „Ach jo, chudinko. Tak už to máš taky! Tady máš vložku. Tu, prosím, vždycky nenápadně odnes do koše, aby to nikdo neviděl. A tiše trp.“

Tolik povyku pro pár kapek

„Když se říznu do prstu, krvácím. A krvácím taky pravidelně každý měsíc. Když se přecpu, bolí mě břicho, když se opiju, tak zase hlava. Když je mi veselo, tak si zpívám, když mizerně, kleju…“
(Andrzej Sapkowski – Menší zlo)

Díky odvážným ženám jako je Emma se to pomalu mění. Čím víc takových fotek uvidíme, tím míň divný nám to bude připadat. Protože ono to opravdu není divný. Jsme ženy, bytosti s dělohou a ta má skutečně po nějakou dobu života tendence menstruovat. Tak to je. Spíš než nutit ženy, aby se 24 hodin denně stresovaly, že to někdo pozná a bude to vidět, bychom se měli naučit, že je to zkrátka úplně normální věc a pár kapek krve ještě nikoho nezabilo. Pokud to teda nebyly kapky poslední. To je pak zcela jiný případ.

Menstruace v hlavní roli

„Když krvácí, vůně, kterou znám, mění barvu. V těch dnech je v její duši železo. Voní jako zbraň.“
(Jeanette Winterson – Written on the Body)

Všem, co chtějí posunout svůj přístup k menstruaci na poněkud familiárnější úroveň, doporučuju představení ObnaŽENA. Byla jsem na něm se svým mužem a úplně náhodou se tam sešla s kamarádkama, co jsem léta neviděla. Toliko k nevyzpytatelným cestám osudu.

ObnaŽENA je o menstruaci. Komplet celá. O tom, jak ovlivňuje naše nálady, energii, vztah k sobě i k jiným lidem. Představení plyne jako řeka, krvavá řeka a je velmi příjemný a někdy až úlevný to sledovat. „Takhle jsi v pořádku. Takhle jsi taky v pořádku…“
Na pódiu v té chvíli není nic tabu. Myslím, že Emma by měla radost.

Prolíná se tam tanec, pohyb, zpěv, herectví, hudba a akrobacie na šálách. Rudých! To všechno se během zhruba hodiny čtyřikrát promění, jak nám před očima defilují všechny 4 fáze menstruačního cyklu. Pokud příčinu toho všeho nechcete nazývat dary Matky Země (což celkem chápu), říkejme tomu třeba hormony. On výsledek je stejný, takže si zvolte optiku, která vám vyhovuje.

Poslední ObnaŽENA

„Ženy si stěžují na premenstruační syndrom, ale já ho vnímám jako jediné období v měsíci, kdy můžu být sama sebou.“
(Roseanne Barrová)

Je to vtipné, má to kouzlo. Ivka Kolcunová, která představení dala dohromady, se vám po celou dobu bude houpat nad hlavami, Katarína Zatovičová vás dostane svým elegantním přeskokem do slovenštiny v PMS: „Počuvaj ma, milá moja…KAM TO UKLÍZÍŠ?!“, na ladnou Terezu Holubovou se tak krásně dívá a zpěv Michaely Jonczy je někdy až vyloženě nadpozemský.

Foto: ObnaŽENA

19. 6. od 19:00 v Divadlo Bravo odehrají poslední představení na blíže neurčenou dobu, protože zpěvačka bude rodit. Dejte si to. Důkazem, že je to stravitelné pro každého, je můj muž, se kterým si jednu písničku z představení pouštíme doma pořád dokola: „Teď jsem tě tam dost viděl. Takhle to prostě je…“

Jsi furt naživu

„Takže pokud máte takovou fotku, uložte si ji, važte si jí, vzpomeňte si, jak jste si vedly v těžký den, protože jednoho dne s ní možná budete moci pomoci někomu jinému.“
(Emma Pallant-Browne)

Menstruace je přirozenou součástí našich životů. Stejně jako noc a den. Stejně jako střídání ročních období. V zimě taky málokdo nadává, když začnou padat první vločky, že si to ta blbá příroda neumí víc důmyslně schovat. Navíc díky té menstruaci tady všichni jsme, tak trochu úcty, přátele. A berte to stejně jako Emma. Pokud vám někdy něco vyteče a budete mít někde skvrnu, neberte to jako tragédii. Krvácíte. To znamená, že jste furt naživu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz