Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Češi chrání záliv velryb

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Spolek Prales dětem

Keporkak dlouhoploutvý ve výskoku v zálivu Santa Elena v Kostarice. V období reprodukce takto vyskakují samci, aby soupeřili o přízeň samic.

Existuje jedno místo na Zemi, kam připlouvají keporkakové za rozmnožováním z obou hemisfér, tedy od Antarktidy a Kalifornie. Tím místem je Santa Elena Bay v Kostarice, která je však v ohrožení.

Článek

Český tým Oko oceánu vyráží do pobřežních vod Tichého oceánu na další monitorovací plavbu s lodí The Spartan, aby přinášel důležité důkazy o přítomnosti velryb v zálivu Santa Elena v Kostarice. Na palubě je přítomný též kostarický mořský biolog Frank Garita. Cílem jejich mise je přinášet data a důkazy, které hovoří ve prospěch ochrany mimořádně důležité reprodukční zóny keporkaků dlouhoploutvých IMMA (Important Marine Mammals Areas) San Juan del Sur - Papagayo Bay. Jejich úkolem je výzkum migračních tras velryb a zároveň ochrana zálivu Santa Elena Bay před průmyslovým využíváním.

Jen málo lidí zná tento hrozivý příběh, kdy se snaží nadnárodní ekonomický zájem zničit reprodukční zónu velryb z důvodů snahy o prosazení vybudování nákladního přístavu pro kontejnerové lodě, který by byl součástí projektu „Suchý kanál“ v provincii Guanacaste v Kostarice. Tento dlouhodobý plán se zatím nepodařilo prosadit, poněvadž byl v roce 2019 zamítnut kostarickým senátem, ale tehdejší vrchní lobbista je v současné době prezidentem a snaží se získat finanční podporu ve Švýcarsku a Norsku, ale vlády těchto zemí podporu zamítly. Aktuálně se snaží jednat v Saudské Arábii a Číně, což hrozbu získaní financí v hodnotě 16 miliard dolarů umocňuje. Výstavba takového přístavu by zničila nenávratně reprodukční zónu keporkaků dlouhoploutvých, což by v dnešní době mezinárodních dohod o ochraně biodiverzity byl fatální ekonomický, ekologický i politický přešlap a doslova environmentální mezinárodní zločin.

„Když se naše organizace Justice for Nature dozvěděla o hrozbě, která zde dlouhodobě visí ve vzduchu, tak jsme museli jednat,“ řekl její předseda a kapitán lodi Milan Jeglík. Okamžitě jsme kontaktovali státní ochranu přírody SINAC, získali jsme kontakt na mořského biologa Franka Garitu a po získání licence zahájili program Oko oceánu. Vybudovali jsme v zálivu velryb v Cuajiniquil oceánské centrum Blue Life a koupili s přispěním lidí monitorovací loď The Spartan. Od srpna 2023 jsme zahájili monitorovací program Oko oceánu a přinášíme pravidelně důkazy o významu zálivu Santa Elena a díky tomu připravujeme mezinárodní apel a obsáhlý report pro záchranu zálivu velryb. Lidé nám mohou pomoci formou podpisu na mezinárodní petici Voice for Whales nebo mohou dorazit jako dobrovolníci a připojit se k posádce na palubě lodi The Spartan.

„Jsme pravděpodobně první Češi, kteří se pouští do takové oceánské mise na ochranu důležitého ekosystému, který je klíčovým místem pro rozmnožování velryb,“ sděluje s úsměvem Zuzana Koloušková, místopředseda Justice for Nature, která je od roku 2018 členem International Ranger Federation a European Ranger Federation.

Záchrana zálivu velryb a jejich monitoring je klíčovým projektem Justice for Nature, která ale operuje též na dalších místech světa. V Kostarice monitorují jaguáry americké, mají zde soukromou biosférickou rezervaci Green Life a spolupracují s národními parky a rangery. Na Sumatře v Indonésii mají protipytlácký tým Green Patrol, který má za úkol monitorovat a chránit tygry sumaterské ve spolupráci s NP Gunung Leuser. Jejich fotopasti jsou umístěny též v ochranném pásmu NP Bardia v Nepálu, kde ve spolupráci s proti-pytláckou asociací CBAPU monitorují tygry bengálské. Mohlo by se zdát, že operují jen daleko za hranicemi naší země, ale opak je pravdou. Na Slovensku několik let monitorovali velké šelmy, medvědy, vlky a rysy a v České republice mají projekt Prevence environmentální kriminality a pátrají po travičích zvířat, zejména dravých ptáků a šelem.

Více se o nich můžete dozvědět na webové stránce Justice for Nature.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám