Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jarní chlad nepotvrzuje globální oteplování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duben je ve své druhé polovině, chladné počasí neustupuje. Osm stupňů v poledne je dobré i na kožich.

Článek

Nechybí ani sněhové vločky a dešťové kapky. Za první polovinu dubna spadlo víc vody než za předcházející tři měsíce roku 2023.

Je pravdou, že lidé svou činnosti mají vliv na pozemské jevy, ale naše sluneční soustava je tak dokonalá a přesná, že planeta Země zřejmě nevhodné chování lidstva vnímá jen jako příjemné polechtání. Účelem katastrofických scénářů asi není jen strach o život na Zemi. Pro někoho je to možnost jít s dobou a předvést se s transparentem, pro jiné prostředek k zisku a cestou k moci.

Chladné počasí a déšť jarní přírodě vadí jen málo, důležitá pro vegetaci je délka denního osvětlení, i když Slunce je schované za mraky. Deštivé počasí vadí těm zemědělcům, kteří zaváhali v březnu a nezaseli. I když na východě Evropy zuří vojna, tradiční válečný nedostatek potravin nehrozí. Naopak je možnost koupit levné obilí z válčící Ukrajiny. Mám však dojem, že levné pečivo a levné krmné směsi se na českém trhu neobjeví. To by obchod kvůli slzám nad ztrátou velkých zisků neunesl. Koupit od zemědělců za 2 a prodat chleba za 40 Kč.

Na drátech elektrického vedení, pod zamračenou oblohou se sporadicky objevují vlaštovky. Asi si prohlížejí místa, která před osmi měsíci opustily. Chladné počasí je v některých oblastech zatím dobré pro hnízdící ptactvo, protože není rušené nájezdy jásajících příležitostných obdivovatelů přírody. V dobách předlistopadových býval v mediích měsíc duben označován jako měsíc ptactva. Současná media jsou zahlcena senzacemi, reklamou a vyvoláváním nenávisti mezi lidmi tak, že ptactvo na první stránce nemá místo. Pokud se o přírodě mluví nebo píše, je to obyčejně v souvislostmi s pouličními provokacemi různých pomatenců, kteří si říkají aktivisté a přilepují se někdy k asfaltu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz