Hlavní obsah
Názory a úvahy

Korunovace krále nepotěšila republikány ani marxisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobota 6. května 2023 byl jedním ze šťastných dnů, kdy světová media usilovala o co nejpodrobnější zachycení tradiční panovnické pompy.

Článek

Zájem lidí z celého světa o slavnostní korunovaci Karla III. králem byl mimořádný, větší než byl o pohřeb královny Alžběty II.

Zatímco zahraniční media uváděla korunovaci britského krále na prvním místě, pro pražská media to v sobotu ráno byla okrajová záležitost, i když korunovace se zúčastnil český prezident Petr Pavel. Český údiv je patrně pozůstatek marxismu s trůnem pro proletariát.

Současná česká společnost není už schopna cokoli uctívat. Zmizela pokora, nastoupilo sobectví a krev v očích. České obyvatelstvo jako celek nemá úctu k Bohu, k monarchům, k politikům, úředníkům, vědcům, umělcům, sportovcům a ke všem spoluobčanům, kteří nějak vyčuhují z šedorudého stáda. Všechno cizí a odlišné je nepřijatelné.

Skuteční monarchové opustili středoevropský prostor v roce 1918, kdy po vzoru USA dědičné panovníky vystřídali volení prezidenti. Na pražský Hrad usedl prezident Masaryk, i když českého krále Karla I. nikdo trůnu nezbavil. Král Karel I. zemřel na Madeiře o čtyři roky později na zápal plic, česká královna Zita (králova choť) zemřela ve Vídni v roce 1992. Králové v českých zemích zůstali jako něco mystického jen v pohádkách. Zjištění, že ve Velké Británii bude na trůně skutečný král, člověk z masa a kostí, jistě je šok pro lidi, kteří byli vychováni televizními obrazovkami a žili v domnění, že králové jsou vymyšlené bytosti jako čarodějnice, vodníci či draci.

Vedle korunovace se objevily informace o protestní akci nějakých českých nacionalistů, kteří příčinu ekonomických problémů státu svádějí také na morální a finanční pomoc Ukrajině. Lidé zklamali organizátory demonstrace i media, protože na Václavák přišli v jen zanedbatelném počtu. Někteří zkušenější si uvědomují, že po porážce Ukrajiny by narostly Putinovu Rusku ramena, a když se armáda této nezničitelné říše rozjede, zastaví se až na Šumavě. Mnozí rudí vlastenci asi zopakování 21. srpna 1968 nezavrhují.

Investice do napadené Ukrajiny jako jeden z mála chvályhodných činů české vlády zařazuje Českou republiku mezi morálně nejvyspělejší země světa. Je to prakticky tutová sázka, která se musí bohatě vrátit z východu i západu. Otázkou však je. jestli i tato budoucí výhra nebude jako obvykle zprivatizovaná. Česká republika je nyní uváděna na 2. místě na světě v počtu miliardářů napojených na stát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz