Hlavní obsah

Krajské volby aneb nepřímý boj Fialovy Pětikolky s Babišovým ANO.

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stanislav Tomáš

V pátek 20. září začaly v České republice volby do krajských zastupitelstev a do jedné třetiny Senátu PČR.

Článek

Volání měst postižených záplavami o odložení voleb bylo Fialovou vládou a prezidentem umlčeno sdělením, že to není možné.

Předvolební kampaň byla slabá, jen tu a tam objevil se plakát nebo leták. Pražská media už dlouho předem upozorňovala na to, že účast voličů v krajských volbách bude stejně jako v minulosti nízká - a zásluhou letošní zářijové velké vody ještě nižší. Tím byli voliči od cest do volebních místností nepřímo odrazováni. Pro pražské novináře je důležité politické dění v Praze, co se děje v regionech, to nejsou schopni zaregistrovat ani pochopit, a tak jim stačí události v regionech zredukovat na bouračky, rodinné tahanice a utiskovaná zvířátka.

Regionální media při boji o existenční starosti jsou odkázána na podporu krajských orgánů a na regionální sponzory, a také na pomoc z Prahy. Takže o dění v krajích se v krajských mediích informuje opatrně, aby se někdo z vlivných sousedů nezlobil, zveřejňuje se obyčejně až poté, co se objeví v mediích pražských.

Napřed Praha, na ostatní až co zbude. Tak už to zavedl po roce 1918 obdivovatel ruských bolševiků T. G. Masaryk, který se bál Habsburků a padal z koně už při pomyšlení na to, že by se Sudety, katolická a poloněmecká Morava nebo Hlinkovo Slovensko chtěly vrátit k Vídni a Pešti. Vodit poslušné loutky nazývané občany bylo od té doby možné vodit jen z Prahy. Pragocentrizmus byl až do roku 1989 trvalou příčinou sporů se slovenskými politiky, byl příčinou událostí 1938-1939, 1968 i 1989.

S přibližujícími krajskými volbami přibývalo diskusí o tom, že 13 českých krajů, které mají bezvýznamné kompetence, je zbytečný přepych. V bohatém moravském kroji zřejmě do pražského radia vyrazila do boje proti krajům v Čechách i jistá ekonomka. Ta naprosto jako zbytečný odepsala Karlovarský kraj, který počtem obyvatel moravským krajům nesahá ani ke kotníkům. Karlovarský kraji, což je z velké části bývalé Chebsko získané Janem Lucemburským, by měly zabrat kraje okolní. Není k ničemu dobrý, takže ani po jeho připojení k Bavorsku by Česká republika úbytek obyvatel příliš nepocítila. Správné kraje podle této ekonomky jsou lidnaté Jihomoravský a Moravsko-slezský a zásluhou velkého počtu obyvatel částečně i Praha. Ostatní kraje by měly být připojeny k městům Praha, Brno, Ostrava. Současný Jihočeský kraj nepřímo nazvala krajem idiotů, neboť inteligent podle jejích měřítek v něm uplatnění nenalezne.

Veřejnost však trvale není vzrušována počtem a velikostí krajů ani jmény hejtmanů, ale sny o příštích volbách do Sněmovny. Tuhá pětikoalice stavějící na rychlokvašených zbohatlících má podporu ve velkých městech, ANO s obratným Babišem a programem pro lidi sociálně slabé má podporu na venkově, ostatní strany mohou chytat jen příznivý vítr. Každé polistopadové české volby jsou sporem mezi liberálními městy a konzervativním venkovem. Při rozhlédnutí po zemích hlásících se k demokracii, jedná se všude o rozdělení obyvatelstva podobné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz