Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rasisté a nacionalisté se snaží ovlivnit volby do Evropského parlamentu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stanislav Tomáš

Blíží se volby do EP. Očekává se, že mezi příštími europoslanci bude méně vyznavačů jednotné Evropy, naopak za pomoci nenávisti k imigrantům posílí euroskeptici.

Článek

„V úterý 28. května 2024 bylo před školním centrem v Otterndorfu (okres Cuxhaven v Dolním Sasku) slyšet xenofobní skandování. Policie zadržela deset mladých lidí ve věku 15 až 19 let.“(Zpráva stanice N|DR). Rasistické popěvky napodobující hit „L'amour Toujours“ se šíří Německem.

Příští rok si svět bude připomínat 90. výročí konce 2. světové války, v níž došlo k holocaustu (hromadné likvidaci lidí) jen proto, že se původem odlišovali od vyvolené rasy, kterou různí pochybní politici a pseudovědci určili k vládě nad lidmi ostatními. Kvůli rasistickým a nacionalistickým zvěrstvům byla na konci války projednána, sepsána a ratifikována Charta Spojených národů, aby znovu potvrdila „víru v základní lidská práva a důstojnost a hodnotu lidské osoby“ a zavázala všechny členské státy k prosazování „všeobecného respektu a dodržování lidských práv a základních svobod pro všechny bez rozdílu rasy, pohlaví, jazyka nebo náboženství.“

Všeobecnou Deklaraci lidských práv přijalo Valné shromáždění jako rezoluci OSN A/RES/217(III)[A] dne 10. prosince 1948 v Palais de Chaillot v Paříži. Z tehdejších 58 členů Organizace spojených národů 48 hlasovalo pro, nikdo proti, osm se zdrželo hlasování a Honduras a Jemen nehlasovaly nebo se zdržely hlasování.

FIFA (Fédération Internationale de Football Association - Mezinárodní federace fotbalových asociací (zkráceně) v minulých dnech vyhlásila tvrdý boj rasizmu, který stále není možné z fotbalových hřišť vymýtit. „V případě, že hráč během hry oznámí, že byl rasisticky uražen, je rozhodčí povinen přerušit hru, záležitost vyřešit, viníka potrestat, případně utkání ukončit a kontumovat ve prospěch týmu, jehož hráč byl uražen.“

Podrobnosti k výkladu tohoto mezinárodního pravidla zatím do České republiky nedorazily, přesto ve fotbalových kruzích vyvolalo zděšení. Tak jako ve většině evropských a asijských států i v České republice se fotbalem živí mnoho hráčů, jejichž předkové mají původ v Africe. Za pokřik z tribun stadionů jsou čas od času trestány kluby, případně i jednotliví viníci. V zápalu boje to zajiskří mezi hráči a padne nevhodné slovo, i když není myšleno vážně. Předseda Disciplinární komise LFA Richard Baček 23.5.2024: „Disciplinární komise je znepokojena, že v posledních týdnech se případy rasismu na tribunách nebo přímo mezi aktéry samotných utkání se objevují častěji než dříve, což DK LFA odmítá tolerovat a hodlá proti rasistickým projevům nadále bojovat.“

Tvrdý trest letos postihl Petra Radu, jednoho z nejzkušenějších fotbalových trenérů, jenž muže na lavičce druholigové Líšně nazval zoufalcem cikánským. Ortel Disciplinární komise byl: Zákaz činnosti na 8 měsíců a pokuta 80.000 Kč. Rada byl vždy bouřlivák a pro peprné slovo nešel daleko. Několik trestů za kritiku rozhodčích už v minulosti přijal bez odporu, tentokrát, i když mu trest byl zkrácen, není schopen pochopit, čím se vlastně provinil. Nechápe, stejně jako spousta starších lidí, proč dříve běžně užívané slovo „cikán“ se stalo nadávkou, a dokonce rasistickou.

V tomto případě se fotbalová disciplinárka „vyznamenala“ neznalostí historie a nedostatkem citu. Vnucuje se myšlenka; jaké štěstí měl třeba autor světového hitu Cikánka, že už před 42 lety zemřel, jinak by asi dnes byl jako rasista měl problémy se soudy.

Cikánko ty krásná, cikánko malá,

srdíčko ti láska má nespoutala…

Poválečný konsensus v západní Evropě stál na jednoduché rovnici: nechceme válku, nacizmus, rasizmus a nenávist, proto se částečně vzdáme suverenity a národních zájmů. Nacismus se nesmí nikdy vrátit. Podařilo se to a vznikl tak v evropských dějinách unikátní jev: desítky let bez jediného válečného konfliktu v západní Evropě. Západní Evropa včetně Německa se stala místem s nejvyšší kvalitou života na světě. Velký podíl na tom hospodářském zázraku mají migranti z Asie a Afriky.

Blíží se volby do Evropského parlamentu. Z Německa právě v tuto dobu přicházejí zprávy o tom, že mladí, konkrétně bohatá zlatá mládež, se baví vykřikováním nacistických hesel a předváděním nacistických symbolů a gest. Oživují se vzpomínky na pronásledování židů. V českých krajích mají němečtí neonacisté obdivovatele, kteří o sobě tvrdí, že nejsou rasisté ani xenofobové, pouze nemají rádi lidi odlišně vypadající, mluvící a chovající se. Deklarace lidských práv je prý zastaralá, tedy bezcenná, neboť vznikla v době, kdy se do Evropy nehrnuli lidé z jiných kontinentů.

Teď před volbami do Evropského parlamentu je to zvláště nepříjemné, když člověk musí pořád dokola slyšet o českých národních zájmech, o české suverenitě. Pro některé Čechy, kteří chtějí vyčištění prostoru od cizinců, je Brusel větší zlo než Auschwitz a Birkenau.

Jakmile v EU vyhrají národní zájmy a rasizmus, musíme se připravit na návrat toho nejhoršího. Eurosojuz je už 20 let úhlavní nepřítel Ruska, nikdo si víc nepřeje rozpad EU než Kreml.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz