Hlavní obsah
Cestování

Helská kosa: vyhledávaná turistická destinace na severu Polska

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Jg44.89,Wikimedia commons, CC BY 4.0

Helská kosa, pohled na město Hel a pláž Cypel

Helský poloostrov je zajímavým místem pro trávení dovolené u Baltského moře, je známý svými písečnými dunami, neobvyklou atmosférou i přívětivostí. Každý turista si zde najde to své.

Článek

Vítejte na Helské kose

Poloostrov vznikl nánosem písečných vrstev a štěrku. Ještě v 17. století se údajně jednalo o skupinky ostrovů, které se postupně spojily v jeden celek. Díky tomu je zde k vidění řada dun a pláží, které v letních měsících omývá příjemně vlažné moře. Název získal poloostrov díky svému specifickému tvaru podobnému kose. Je dlouhý 35 kilometrů a v nejužším místě dosahuje pouhých 175 m. Z jedné strany ho omývá Baltské moře, z druhé vody Puckého zálivu. Za příznivého počasí jsou přes záliv vidět města Gdyně, Sopoty a Gdaňsk.

Do cílové destinace se lze dostat autem, byť od Władysławowa, za nímž poloostrov začíná, až po město Hel, tedy nejzazší obec na jihu Helské kosy, bývají v letních měsících časté kolony. Kdo dává přednost železnici, může se sem dopravit přímým nočním vlakem, který je přistaven v Bohumíně a konečnou stanici má v městě Hel po dlouhých 14 hodinách jízdy. Na Helské kose zastavuje v každé stanici.

Co je pro tento poloostrov typické, že od severu až po jih ho protínají koleje, silnice a cyklostezka. Vedou vedle sebe a z obou stran je lemují pláže s rostlinnými porosty, pokud zrovna neprojíždíte nějakou obcí, které mají venkovský vzhled kontrastující s budovami hotelů. Výhled na moře či záliv je tím nejtypičtějším, co zde spatříte.

Město Hel

Leží nejjižněji. Zmínka je o něm již ve 12. století. Dnes má přibližně tři tisíce obyvatel, spoustu turistických lákadel i ubytování, od hotelů po malé penziony, kterých je ve městě několik desítek. Kdo si potřebuje běžně nakoupit, například jídlo či drogérii, může navštívit supermarket POLOmarket u vlakového nádraží nebo několik prodejen obchodní sítě Žabka. Vedle nich je ve městě řada menších obchodů.

Město ze západní strany stojí u pobřeží Puckého zálivu, kde je možné nastoupit na trajekt směřujícího do Trojměstí (Gdyně, Sopoty, Gdaňsk), popřípadě se projít po turisty hojně navštěvovaném molu, kde jižněji od něj, přímo na nábřeží, se nacházejí různé restaurace, například hospůdka Knajpka portowa. Tam můžete ochutnat typickou polskou polévku żurek, podobnou naší kulajdě.

Tepnou města je zajisté ulice Wiejska s řadou stánků, obchodů, cukráren a rychlých občerstvení. Ta ústí v několik uliček na jihu, které jsou většinou lemovány stánky s různými pochoutkami, jako jsou čerstvé ryby na rozmanité způsoby, nebo dalšími polskými specialitami, třeba gofr či zapiekanka . A všechny tyto cesty vás dovedou k nádherným plážím, například k té jedinečné jménem Plaża Cypel, kde se střetává Baltské moře se zálivem Puck a v místě jejich kontaktu se zvedají vysoké vlny bijící se o sebe.

Kdo má raději historii, je ve městě několik muzeí věnovaných rybolovu či obraně poloostrova, který jeho obránci hájili při nacistickém vpádu roku 1939 dlouhých 32 dní a vzdali se až s kapitulací Polska. Není tedy divu, že takové atrakce, jako jsou pevnosti, dělostřelecká a vojenská pozorovací stanoviště jsou především na jihu poloostrova všudypřítomné. Vyhledávané je i tulení Fokarium, záchranná tulení stanice, a kdo chce, může si zapůjčit kolo a vydat se na výlet směrem na sever do Władysławowa.

Foto: Starej morous, vlastní dílo

Kola na pláži Helské kosy, Chałupy

Další destinace na Helské kose

První zastávkou je Jurata, která nabízí pro oko menší molo či rozhlednu. A také pláž s jemným pískem, možnost ubytování v hotelu či kempování. Městečko vzniklo v roce 1928 a od té doby si zachovalo charakter letoviska.

Severně od něj se nachází město venkovského rázu Jastarnia, kde je vedle několika historických budov, jako jsou rybářské domy, dřevěný kostel či kaple, i historické opevnění z druhé světové války a pro milovníky přírody přírodní rezervace Torfowe Kłyle, což je rašelinová oblast přístupná pro turisty na ploše necelých 50 ha, a Dąbrówka, dubový porost blízko rašelinišť.

Cestou do Kuźnice můžete navštívit dunu Lubek, která vznikla vyvržením lodě na mělčinu v 17. století. Kuźnica má dva přístavy a je oblíbeným místem jachtařů. Naleznete zde i rozsáhlou pláž a mořské koupaliště, také kostel sv. Antonína z Padovy.

Dalším místem na Helské kose jsou Chałupy. I zde můžete narazit na jachtaře, častěji však na nadšence pro windsurfing a kitesurfing. V obci jsou prostory pro kempování. Pro příznivce naturistického trávení volného času ve volné přírodě je k dispozici i nudistická pláž, jedna z nejstarších v Polsku. V blízkosti Chałup se nachází nejužší místo Helské kosy.

Za Chałupami je další obcí město Władysławowo, které sice k Helské kose nepatří a nachází se již na pevnině, ale stojí za to si ho prohlédnout. A kdo chce směnit koruny na złote, může jedině zde, směnárna v Helu koruny nesměňuje.

A mimochodem. Píše se sice Hel, ale vyslovuje se Chel, kdy ch je neznělé a hrdelní.

zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz