Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stát vám nabízí milion korun. Stačí, abyste měli starší dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Vládní návrh na nové dotace vzbuzuje řadu kontroverzí

Vláda se rozhodla, že jako společnost podpoříme místo nemocnic a školek soukromé vlastníky nemovitostí. Zdá se, že ohrožení energetickou chudobou dopadá na majetnější. Těm budou tak přispívat i lidé, kteří majetek nemají.

Článek

Socialismus - kapitalismus - dotační ekonomika

Výroční zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu za rok 2022 a poměrně alarmující zjištění. Česká republika se postupně transformovala z tržní ekonomiky do ekonomiky dotační a přínosy dotací často existují jen na papíře. Formalismus nahradil důraz na skutečný smysl, kterému má dotace sloužit. Dochází tak k neefektivně vynakládaným prostředkům.

Poté, co jsme bohudík skoncovali s centrálně plánovanou socialistickou ekonomikou a transformovali systém na tržní ekonomiku, dochází k narušení kapitalistického mechanismu. A nepřítelem číslo jedna jsou v současnosti dotace. A proto si urychleně vymysleme novou dotaci soukromým subjektům. Pro jistotu.

Rekonstruujte dům po babičce

Česko má díky svému členství v Evropské unii nárok na čerpání peněz z Modernizačního fondu. Jedná se o prostředky, které mají sloužit na dekarbonizaci a opatření spojená s energetickými úsporami na budovách. A dostali jsme výborný nápad, a sice nový dotační program na rekonstrukce starších rodinných domů, kdy žadatel může získat až milion korun. Třeba na zateplení či opravu podlah.

Máte starší dům, který není energeticky úsporný? Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka jste potenciálně ohroženi energetickou chudobou. Nezáviděníhodná situace. Proto vypíšeme dotační program tak, aby se vlastníkům nemovitostí ostatní složili na vylepšení a zhodnocení jejich majetku. Nedává vám to smysl? Nebojte, mně také ne. Pokud jste vlastníkem nemovitosti, máte majetek, se kterým můžete nakládat. Třeba tak, že ho prodáte. Tvrdit i přesto, že jste ohrožen chudobou, jednoduše postrádá smysl. A poskytovat dotace na zateplení smysl nedává vůbec.

Kam tedy s penězi určenými na energetické úspory v budovách? Kamkoliv jinam. Rozhlédněte se ve svém okolí, jen na kolik veřejných budov lze namontovat fotovoltaické panely. A mohou to být úřady, školy, knihovny nebo nemocnice. Nemluvě o zateplení budov. Místo toho budou směřovat finanční prostředky na zhodnocení soukromých aktiv.

Odkud se peníze na dotaci berou?

Odpověď je jednodušší, než by se mohlo zdát. Z kapes nás všech. Evropská unie zavedla systém tzv. emisních povolenek. Fungují tak, že společnost, která do ovzduší vypouští skleníkové plyny, musí mít zakoupené povolenky na vypouštění těchto skleníkových plynů. Jedna povolenka tak opravňuje k vypuštění jedné tuny oxidu uhličitého.

A ceny emisních povolenek se logicky promítnou do ceny produktu, který si od této společnosti koupíme. Zjednodušeně řečeno: Evropská unie získá peníze prodejem emisní povolenky společnosti, které to „proplácí“ konečný spotřebitel. A peníze Evropské unie budou v Česku použity pro zhodnocení soukromého majetku. Takže se nejedná o jakési cizí peníze Evropské unie, ale o peníze nás všech. A místo toho, abychom je použili například na zateplení škol, přispějeme tím vlastníkům nemovitostí. Vlastníkovi nemovitosti tak přispěje i člověk, který ani nedosáhne na hypotéku.

Proboha, proč…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz