Hlavní obsah
Aktuální dění

Stávka učitelů má svůj protestsong. Píseň od Nohavici přezpívali studenti z Mostu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Stávka učitelů má nově svůj protestsong. A to v podání studentů střední pedagogické školy z Mostu, kteří přetextovali píseň od Jaromíra Nohavici na protestsong Když nám vezmou učitele.

Článek

Studenti SPgŠ Most vyjadřují protestsongem solidaritu se stávkujícími učiteli

Protestsong je píseň, která protestuje proti určitým problémům ve společnosti. Jak uvádí Wikipedie, smyslem protestsongu je mimo jiné vyjádřit solidaritu, ale také mobilizovat nebo se zamyslet nad konkrétním společenským konfliktem.

Protestní píseň klade hlavně důraz na text. Proto využívá velmi jednoduchou melodii, kterou se lidé můžou naučit a následně zpívat mezi sebou. Svůj protestsong má nově také stávka učitelů, která je v současné době v naší společnosti velmi ožehavým tématem a která vesměs rozděluje lidi na dva tábory. Protestní píseň konkrétně nazpívali studenti Střední pedagogické školy Most se svými učitelkami.

Protestsong má název Když nám vezmou učitele

Na textu protestsongu, který se vztahuje ke stávce učitelů 27. listopadu, se podíleli studenti a pedagožky SPgŠ Most. Využili přitom melodii notoricky známé písně Když mě brali za vojáka, kterou složil písničkář Jaromír Nohavica.

Foto: Freepik

Text protestsongu Když nám vezmou učitele

Podle vlády musíme šetřit, musíme se uskromnit.

Když nám ale učitele vezmete, jakpak se nám bude žít?

Když nám vezmou učitele, bude s náma hodně zle.

Špatně se učiti budeme, a proto jsme právě zde!

Uklízečky a kuchařky i školníky chceme mít.

Víte, že je všechny potřebujeme, tak nenechte je odejít!

Kvalita naší vzdělanosti nebude, co bývala.

Slovy vládě vyjádříme nesouhlas, aby škola zůstala, tak jako tu bývala!

Počin studentů pedagogické školy z Mostu vzbudil velkou odezvu

Protestsong Když nám vezmou učitele se objevil na YouTube či Instagramu, kde má velkou odezvu. „Našim studentům záleží na jejich budoucnosti a kvalitě vzdělání, která se jim dostane. Proto se rozhodli společně se mnou a s kolegyní vytvořit protestsong a podpořit tím své učitele ve stávce. A jak je to u vás ve škole?“ uvedla vyučující ze SPgŠ Most pod instagramovým příspěvkem.

Počin mosteckých studentů vyvolal spoustu reakcí. Zvlášť pedagogická veřejnost je na Instagramu chválí za skvělou práci a děkuje jim za podporu. Z řad pedagogické i nepedagogické veřejnosti se však objevují kritické hlasy, kterým se nelíbí výběr autora písně a které poukazují na kontroverzní politickou minulost Jaromíra Nohavici i jeho pozitivní vztah k současnému ruskému režimu.

Objevují se i názory, že výběr textu je poněkud nešťastný, protože nikdo nikomu učitele nebere a že chystaná opatření státu dolehnou spíš na počet nepedagogického personálu ve školách. Někteří lidé navíc podotýkají, že studenti zpívající protestsong jsou moc šikovní, jenže možná ani nevědí, o čem zpívají, a že spíš může jít o aktivní počin jejich paní učitelek.

A jaký názor máte na protestsong Když nám vezmou učitele vy?

Zdroj: Autorský text, Youtube.com, Instagram.com

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz