Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je Medvěděv vůl? Aneb uvažování omezeného despoty 18. století tři století mimo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://s.inyourpocket.com/img/text/poland/warsaw/the_polish_plumb_cake.png

Dělení Polska v roce 1774, dobová karikatura

Tři Medvěděvovi verze mírového uspořádání bez ohledu na jejich nereálnost nereflektují současný svět.

Článek

Medvěděv na sociální síti Telegram zveřejnil tři scénáře, jak by mohla skončit třídenní speciální vojenská operace z konce února minulého roku. Nazývá svůj elaborát: Jak zmizí Ukrajina, jížto nazývá „umírající zemí“… inu, text šťavnatý, plný zvratů…

Ukrajina se dle pana exprezidenta rozpadne buď postupnou erozí, nebo překotně. V obou případech zanikne ukrajinská státnost, v obou případech dojde ke třem možnostem následného vývoje. Předestřu je ve zkratce:

1) Ukrajina bude rozdělena mezi některé státy EU a Rusko, území nevlastněná Ruskem, jakési nárazníkové pásmo, se rozhodne připojit k EU a vstoupit do NATO. Konflikt bude obnoven a může přerůst ve světovou válku.

2) Ukrajina bude rozdělena mezi některé státy EU a Rusko. Exilová vláda a teroristické ukrajinské skupiny „budou rozptýleny na území EU, která získala západní Ukrajinu“. Riziko následného konfliktu je střední.

3) Jako první bod, ale v opačném gardu: Ukrajina bude rozdělena mezi některé státy EU a Rusko, sporná území centrální Ukrajiny posléze vypíší referendum o sebeurčení a stanou se součástí Ruska…

Hned na počátku je třeba si uvědomit, že Medvěděv zřejmě svůj text adresuje Rusům, nikoliv do zahraničí. Přesto však jednoho šokuje ten surový imperiální a středověký primitivismus jeho myšlení: Rozdělíme si stát, naporcujeme ho jako koláč a rozdáme mezi velmoci. Udělali jsme to v 18. století s Polskem, uděláme to s Ukrajinou.

Jako by Medvěděv vůbec netušil, jak Evropská unie funguje, na jakých základech stojí. Že to není nějaké impérium s byrokratickou centrální mocí lačnící po koloniální expanzi, ale volné sdružení dost často protichůdných a handrkujících se, ale svobodných států, pro něž není územní zisk prioritou.

Medvěděv jako by podprahově vycházel jen z toho, co zná, co mu jeho vlastní stát nadělil. Vlastní stát fungující jako polepšovna vedená sadistickým hňupem bez rozhledu a fantazie, kde si právo vynucuje ten silnější prostřednictvím ostrých loktů a těžkých pěstí. Jako bychom se octli o dvě stě, tři sta let zpět – tam, kde se politická a lidskoprávní evoluce ruské duše (bez ohledu na průmyslovou vyspělost) zastavila.

I já mám tři scénáře možného vývoje:

1) Medvěděv je vůl.

2) Rusové jsou voli a Medvěděv jim jen chystá dobře stravitelné krmení.

3) Medvěděv i Rusové jsou voli a vzájemně si bučí v kódu, který je stovky let starý, stejně jako ruský kalendář…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz