Hlavní obsah
Cestování

5 tipů, kam se podívat v Libereckém kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels, fotobanka

Ilustrační foto

Liberecký kraj je plný krásných přírodních atrakcí a zámků. V tomto článku se dozvíte 5 krásných tipů, kam se v Libereckém kraji podívat.

Článek

Ještěd

Ještěd má 1012 m. n. m. a na vrcholu se tyčí nepřehlédnutelná dominanta Liberce i dalekého okolí, televizní vysílač. Vysílač byl českou stavbou 20. století. Z vrcholu je krásný výhled a když půjdete na rozhlednu tak ještě lepší a určitě se vám ten výhled zalíbí. Můžete vidět Jizerky, Krkonoše, Orlické hory a mnoho dalšího. Na Ještědu je také 6 metrů vysoký kříž.

Hrad Bezděz

Nádherný gotický hrad Bezděz si jako jeden z mála zachoval i svou původní podobu, protože zatím neprošel žádnou přestavbou na romantický zámek. Můžete zde jít i na prohlídku, která trvá necelou hodinku, nebo se můžete hrad projít individuálně. Auto můžete nechat na parkovišti v obci Bezděz. Poté už musíte pěšky necelý 3 km po kamenité skalnaté cestě. Ale tu cestu si určitě užijete, jsou zde krásné výhledy.

Frýdlantská rozhledna

Od roku 1907 je na Resselově kopci nad Frýdlantem postavená kamenná rozhledna v nadmořské výšce 399 m. n. m. Rozhledna je vysoká necelých 21 m a vyhlídková plošina se nachází ve výšce 18,6 m. Celá stavba stála tehdejších 9000 korun. Rozhledna fungovala až do roku 1945, po 2. světové válce začala chátrat a v 50. letech 20. století byla přebudována na letecký maják. V 80. letech 20. století byla znovu převzata TJ Frýdlantem a důkladně opravena a znovu otevřena veřejnosti.

Mumlavské vodopády

Kousek od města Harrachov najdete téměř 10 metrů vysoký Mumlavský vodopád. Můžete k němu dojít po nenáročné cestě, která vede z Harrachova a je vhodná pro všechny. Cesta měří přibližně 1 km. Poté se můžete vydat dál až na rozcestí Krakonošova snídaně. Celou dobu půjdete okolo řeky Mumlavy. Cesta z Harrachova až na rozcestí Krakonošova snídaně a zpět je dlouhá okolo 12 km. U cesty k vodopádu se mohou vyblbnout i vaše děti. Najdete zde dětské hřiště a Liščí stezku a prolézačkami.

Hrad Houska

Hrad Houska je přestavěný gotický hrad a patří k nejlépe dochovaným radům Přemysla Otakara II. Dodnes ale není jasné, jaký účel měl hrad Houska. Nevedla tudy žádná obchodní stezka a ani zde nebylo co chránit. A proto se zde povídá o tajemné pověsti hradu. Vznikají kvůli tomu různé pověsti a legendy a nejznámější je o bráně do pekla. V okolí hradu Houska můžete najít také další hrady, například: Bezděz, Kokořín a Ralsko. Je zde krásná příroda, a proto stojí za to si zde udělat ještě nějaké procházky po zdejší přírodě.

Zdroje:

https://www.slevomat.cz/vylety/3683-houska

https://www.slevomat.cz/vylety/3685-bezdez

https://www.slevomat.cz/vylety/1393-frydlantska-rozhledna

https://www.slevomat.cz/vylety/1887-jested

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/mumlavsky-vodopad-v-krkonosich

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz