Hlavní obsah
Cestování

Pět tipů, kam se vydat v Královehradeckém kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels, fotobanka

Ilustrační obrázek. Obrázek upoutává na Safari park Dvůr Králové.

V Královehradeckém kraji najdete krásné skály, zoo, zámky a mnoho dalšího. V článku se dozvíte pět tipů, kam se podívat.

Článek

Safari park patří k nejznámějším zoologickým zahradám u nás. ZOO Dvůr Králové bylo předešlé jméno ZOO, od roku 2018 se přejmenovala na Safari park Dvůr Králové. Můžete zde vidět unikátní výběh afrických zvířat přímo v pravé safari, kam se dostanete buďto vaším autem nebo Safari autobusem. ZOO je světově uznávanou zoo kvůli chovu kriticky ohrožených zvířat a navrácením je zpět do přírody. Uvidíte zde přes 2 300 zvířat např.: žirafu okapi, lvi v safari výběhu a stovky dalších. Pro děti je zde velká prolézačka a vedle toho restaurace (u vstupu).

Adršpašské skály jsou nejspíše nejznámějším skalním městečkem u nás. Můžete zde vidět až 100 metrů vysoké skalní věže, hluboké soutěsky, vodopád a dvě jezírka. Nejvyšší skála se jmenuje Milenci a má celých 103 metrů a tak je to nejvyšší skalní útvar v Adršpašských skalách. Nejvíce oblíbená skála je zde Starosta se Starostovou. V celém skalním městečku je zde zpoplatněná turistická stezka dlouhá asi 4 km.

Pramen Labe se nachází na hřebeni nejvyšších hor v Krkonoších kousek od Labské boudy. Pramen Labe je jedním z nejnavštěvovanějších míst Krkonoš. Tento pramen je ale jen symbolický a ten pravý se nachází někde v prostoru kde je veřejnosti nepřístupno. Uvidíte zde skruž do které přitéká a odtéká voda a kamennou stěnu s 26 znaky, kterými Labe protéká. Od pramene Labe se můžete ještě zajít kouknout na Pančavský vodopád, který je nejvyšší u nás.

Přehrada Les Království se nachází jen několik kilometrů od Dvora Králové, kde je Safari park. Přehrada patří k nejkrásnějším přehradám v ČR. Je národní technickou památkou. Přehrada je postavena v pseudogotickém duchu. Koruna hráze je doplněna dvěma branami s ozdobnými věžičkami. Domek hrázného, který se nachází vedle hráze, vypadá jako malý krásný kamenný hrad. U přehrady se nachází také občerstvení.

Zámek je jeden z nejmladších zámků u nás. Byl vystavěn v polovině 19. století jako reprezentativní sídlo hrabat z Harrachu. Zámek zaujme především svým krásným a červeným vzhledem. Na zámku si můžete projít 4 prohlídkové okruhy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz