Hlavní obsah
Cestování

Pět tipů, kam se vydat v Moravskoslezském kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels, fotobanka

Ilustrační obrázek.

V článku se dozvíte pět tipů, kam se podívat v Moravskoslezském kraji.

Článek

Pustevny jsou jedno z nejznámějších míst v Beskydách, nedaleko hory Radhošť. Jsou zde překrásné dřevěné stavby v lidovém stohu postavené v 19. století dle návrhu architekta Dušana Jurkoviče. Dvě slavné chaty ( Maměnka a Libušín ) vyhořely v roce 2014  ale díky veřejným sbírkám se je podařilo opravit. Vede sem sedačková lanovka a nachází se zde lyžařské středisko. Doporučuji si projít cestu z Pusteven na Radhošť a zpět. Je to krásná procházka.

Praděd je nejvyšší hora Moravy a Slezska ( 1491 m. n. m. ). Praděd se nachází na ve Slezsku a v současnosti tudy prochází i hranice Moravskoslezského a Olomouckého kraje. Praděd je oblíbeným místem turistů. Už dříve zde byla vybudována rozhledna, ale ta byla poté odstraněna. Současná rozhledna byla vybudována roku 1983 a jedná se o vysílač s hotelem a restaurací. Restaurace na Pradědu je nejvýše položenou restaurací u nás. Rozhledna se nachází ve druhé, vyšší prosklené plošině televizního vysílače ve výšce 73 m od paty věže a je přístupná výtahem. Vrchol a okolí je vyhlášeno národní přírodní rezervací Praděd.

ZOO Ostrava byla založena již roku 1951. Je to druhá největší ZOO u nás s rozlohou okolo 100 hektarů. Je zde víc než 430 druhů zvířat a přes 4000 jedinců. ZOO prošla v minulých letech výraznou proměnou. Vznikají zde nové pavilony, velké přírodní výběhy a průchozí expozice. Jsou zde herní koutky pro děti, stovky laviček, klidové zóny a mnoho dalšího. Je zde také Botanický park s téměř 6 km naučných stezek unikátním botanickým prostředím. Roku 2019 se ZOO Ostrava umístila na 12. místě v žebříčku návštěvnosti turistických cílů.

Když už budete v Ostravě, určitě se zajděte kouknout také do DinoParku. Plocha DinoParku je necelých 36 ha a má zde 70 modelů druhohorních zvířat v životních velikostech. DinoPark je určený pro všechny věkové kategorie. Můžete se seznámit s informacemi o jednotlivých druzích a nebo také zajít do 3D kina se speciálně vyrobeným panoramatickým filmem.

Hrad Hukvaldy leží na protáhlém kopci, přibližně 150 metrů nad stejnojmennou obcí ve které se narodil hudební skladatel Leoš Janáček. Hrad Hukvaldy je jeden z největších hradů na Moravě. První zmínky o hradu pocházejí z roku 1285. Nachází se zde také obora. Můžete si také zajít na jednu z 3 prohlídek hradu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz