Hlavní obsah
Cestování

České Švýcarsko, jedno z nejhezčích míst v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Bad Schandau

České Švýcarsko patří mezi nejkrásnější místa v Evropě, najdete zde největší skalní bránu v Evropě a také spoustu krásných skalních vyhlídek.

Článek

Národní park České Švýcarsko je jeden ze čtyř národních parků v České republice. Byl vyhlášen v roce 2000. Hlavním předmětem ochrany jsou pískovcové útvary a na ně vázaný biotop. Nejznámějším skalním útvarem je jednoznačně Pravčická brána, která se stala symbolem parku. Má status národní přírodní památky a je to největší pískovcová slaní brána v Evropě. Hned vedle ní je postaven zámeček Sokolí hnízdo.

České Švýcarsko se nachází v okrese Děčín mezi obcemi Hřensko, Chřibská a vesnicí Brtníky. České Švýcarsko sousedí s národním parkem Saské Švýcarsko v Německu. Rozloha parku je necelých 80 km čtverečních. Z jižní a západní strany park obepíná CHKO Labské pískovce, z východní strany CHKO Lužické hory.

Lesy pokrývají 97 % území. Původně zde byl převážně buk lesní, teď je zde spíše smrk ztepilý. Vyskytují se zde stovky druhů mechů a lišejníků. Kdysi známou rostlinou parku byl blánatec kentský, ten zde už ale neroste. Vyskytoval se zde i los evropský nebo kočka divoká. V Českém Švýcarsku hnízdí desítky druhů ptactva např.: čáp černý nebo sokol stěhovavý, jehož populace je největší ve střední Evropě.

Název České Švýcarsko vznikl odvozením od názvu Saské Švýcarsko, které je v Německu.

Jsou zde také různé památky. Jedna z nich je například: kulturní památka Dolský mlýn, který vznikl již v roce 1515. Mlýn vlastnilo mnoho majitelů a tím se měnila i jeho funkce, jednu dobu dokonce sloužil jako palírna. Další stavba je např. chatka na Mariině skále v jihozápadní části parku, která byla postavena roku 1856. Chata v roce 2005 vyhořela, o rok později však byla obnovena.

Tipy kam se vydat v Českém Švýcarsku:

1. Pravčická brána

2. Hrad Šaunštejn

3.  Hrad Tolštejn

4. Mariina vyhlídka

5. Vyhlídka Belvedér

6. Skalní vyhlídka Vilemínina stěna

7. Hřebenová trasa Českým Švýcarskem

8. Soutěsky Kamenice

9. Zřícenina hradu Brtnický hrádek

10. Chřibské vodopády

11. Kyjovská skalní stezka

12. Klopotský vodopád

13. Růžová vyhlídka u Děčína

14. Labská vyhlídka v Hřensku

15. Ferdinandova soutěska

16. Pastevní vrch a rozhledna Růženka

17. Vyhlídka Rudolfův kámen

18. Zřícenina hradu Falkenštejn

19. Naučná stezka Jetřichovické stěny

20. Koglerova naučná stezka - nejstarší stezka v Čechách

České Švýcarsko je jedním z nejkrásnějších míst v Česku. Najdete zde mnoho krásných vyhlídek, zřícenin a hlavně mnoho různých skal. Doporučuji si sem udělat alespoň dvoudenní výlet, protože za jeden den se zde nestihnete ani rozkoukat. České Švýcarsko doporučuji hlavně fotografům, protože si to zde každý fotograf zamiluje.

Zdroje:

https://www.kudyznudy.cz/aktuality/skvosty-nasich-narodnich-parku-50-nejkrasnejsich-m

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/narodni-park-ceske-svycarsko

https://cs.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rodn%C3%AD_park_%C4%8Cesk%C3%A9_%C5%A0v%C3%BDcarsko

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz