Hlavní obsah
Cestování

Čtyři tipy, kam na výlet v Libereckém kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels, freefotobanka

Ilustrační obrázek.

V Libereckém kraji najdeme mnoho různých krásných míst. V tomto článku se dozvíte čtyři z nich.

Článek

V Jablonci nad Nisou se nachází muzeum skla a bižuterie. Toto muzeum je jediné na světě, které vystavuje skla a bižuterii najednou. Je zde druhá největší sbírka v České republice a jedná se zde i o největší veřejnou sbírku skleněných vánočních ozdob na světě. Jsou zde dvě expozice. První expozice - Nekonečný příběh bižuterie - představuje vývoj jablonecké bižuterie od zrození po současnost. Druhá expozice - Čarovná zahrada - České sklo sedmi století - zde se nachází nespočet skleněných výrobků.

Nedaleko Turnova v Českém ráji najdete zříceninu hradu Valdštejn. Hrad byl vystavěn v 13. století. V 16. století lehl popelem. Můžete se projít okolo hradu nebo se zajít kouknout na jednu z expozic. Expozice vás zavedou do Klasicistního paláce se Slavnostním sálem a salonkem a také do Romantického paláce.

Severně od Desné se v jedné z nejkrásnějších krajin Česka nachází protržená přehrada. Protrženou přehradu najdete v Jizerských horách. Přehrada byla dokončena v roce 1915 ale ani ne za rok ji protrhla rozvodněná Bílá Desná a pří povodních, které nastaly, zahynulo několik desítek lidí. Od roku 1996 je přehrada kulturní památkou. Uvidíte zde zbytky celé přehrady a místo, kde se přehrada protrhla a šoupátkovou věž.

Hora Jizera se nachází severně od Josefova Dolu na území Jizerských hor. Je to jedna z málo dotknutých a zachovalých krajin v Česku. Vrchol Jizery je součástí přírodní rezervace Prales Jizera. Na vrchol se můžete dostat z vesnice Smědavy, kde zaparkujete auto a k vrcholu už jsou to jen 3 km.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz