Hlavní obsah
Cestování

Čtyři tipy, kam se vydat v kraji Vysočina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels - Freefotobanka

Ilustrační obrázek.

Vysočina je kraj ve kterém najdete mnoho turistických atrakcí. V tomto článku se dozvíte čtyři z nich.

Článek

Hrad Lipnice nad Sázavou byl založený ve 14. století. Najdete ho na vyvýšenině nad řekou Sázavou ve městě Lipnice nad Sázavou. Je zde jeden prohlídkový okruh ( základní okruh, bez průvodce ), který vás zavede do rozhledny, sklepení, kaple, ke studně a do hradního muzea. Zaparkovat můžete pod hradem ( 200 metrů od hradu ).

Bazilika sv. Prokopa byla postavena ve 13. století. Jedinečná stavba byla v roce 2003 zapsána na Seznam kulturního a přírodního dědictví UNESCO. K nejcennějším částem baziliky patří krypta, která byla postavena jako pohřebiště mnichů a zakladatelů kláštera. Baziliku můžete navštívit samostatně nebo s průvodcem.

U obce Borek naleznete lom Borek, který má hloubku 30-35 metrů. Rozloha lomu činí přibližně 2 ha. Toto místo je převážně pro potápěče, na dně lomu se nachází kloubový autobus Ikarus, vrak auta Wartburg a ponorka Stejskanik. V létě je zde krásně průzračná voda. Dostanete se sem autem ( vzdálenost od parkoviště cca 150 metrů ).

Drátenická skála je přírodní památka kousek od vsi Blatiny. Je to zde určené spíše pro horolezce. Najdete zde velké množství těžších i lehčích horolezeckých tras. Kdo není horolezec může se dostat na vrchol po ostrém hřebeni. Turistická stezka sem vede z Blatin nebo ze Samotina.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz