Hlavní obsah
Cestování

Králický Sněžník, krásný tip na výlet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels, fotobanka

Ilustrační obrázek

Králický Sněžník je třetí nejvyšší pohoří v České republice a jedna z nejnavštěvovanějších hor v Česku.

Článek

Králický Sněžník je nejvyšší vrchol stejnojmenného pohoří, které je součástí Krkonošsko-jesenické subprovincie. Vrchol leží přímo na česko-polské hranici v nadmořské výšce 1423,78 m. Vrchol je nejvyšší bod okresu Ústí nad Orlicí. Polská část hory se nachází ve gmině Stronie Ślaskie v okrese Kladsko. Je to nejvyšší bod okresu Kladsko.

Hora byla pojmenována díky dlouhému zimnímu období, kdy sníh horu pokrývá až osm měsíců v roce.

Králický Sněžník je třetí nejvyšší pohoří v České republice. Také je čtvrtý nejvyšší vrchol Koruny hor Polska. To je soubor 28 vrcholů např.: Rysy, Sněžka, Králický Sněžník, Babia Góra.

Častěji udávaná výška hory je 1424 m (přesně 1423,78 m) jenže je to výška geodetického bodu tvořeného kamenem, který je ale docela vysoko nad terénem.

Pro vrchol hory jsou typické bezlesé hole s typickou subalpínskou vegetací.

Na vrcholu Králického Sněžníku je od roku 2022 na polské straně rozhledna.

Na samém vrcholu už v minulosti stála rozhledna, která byla postavena v roce 1899 a několik set metrů pod ní byla také Lichtenštejnova chata, která byla postavena roku 1912. Bohužel obě stavby byly v 70. letech 20. století zbořeny a zbyly jen základy chaty.

Celá česká část hory patří do NPR Králický Sněžník, která byla vyhlášena v roce 1990. Hora naopak nepatří do Ptačí oblasti Králický Sněžník. Je zde také evropsky významná lokalita Natury 2000.


Zdroje:

https://www.sneznik.cz/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1lick%C3%BD_Sn%C4%9B%C5%BEn%C3%ADk_(hora)

https://cs.wikipedia.org/wiki/Koruna_hor_Polska

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz