Hlavní obsah
Cestování

Kunětická hora: Pevnost s bohatou historií a úchvatnými výhledy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: kudyznudy.cz

Kunětická hora je velmi významným místem Pardubického kraje, nejen kvůli tomu, co se zde odehrálo v historii, ale i kvůli tomu, že je to nádherné místo a každoročně se zde konají různé akce.

Článek

Kunětická hora, významný vrchol východních Čech, nese nejen název, ale i bohatou historii, která sahá až do středověku. Tento pahorek, vysoký 307 metrů nad mořem, byl využíván jako strategická obranná pevnost již v dobách starých Slovanů.

Středověká tvrz, později přestavěná na hrad, byla svědkem mnoha historických událostí. Patřila různým šlechtickým rodinám, které ovlivňovaly osudy regionu. V 15. století byla hradní kaple přestavěna v renesančním stylu.

Kunětická hora se proslavila zejména během husitských válek, kdy byla jedním z klíčových bodů obrany proti husitským vojskům. Obyvatelé hradu se statečně bránili a odolávali několika útokům.

Díky své strategické poloze a impozantnímu výhledu byla Kunětická hora místem, které si vážili cestovatelé. Z hradních zdí se otevíral pohled na okolní krajinu až k horizontu.

Během třicetileté války byl hrad opět důležitým bodem vojenských operací. Později, v 18. století, byla pevnost přestavěna na barokní zámek.

V současné době je Kunětická hora oblíbeným cílem turistů, kteří sem míří za krásným výhledem, procházkami v okolní přírodě a poznáváním historie regionu.

Areál Kunětické hory nabízí také možnosti sportovního vyžití, včetně lanového centra a turistických tras různých obtížností.

Vrcholová věž, postavená ve 20. století, umožňuje návštěvníkům vyhlédnout až do vzdálenosti 80 km za dobré viditelnosti.

Každoročně se zde koná řada akcí, jako jsou středověké slavnosti, historické rekonstrukce a výstavy.

Kunětická hora je významným svědkem minulosti, který dnes slouží k osvěžení vzpomínek na dávné události a k relaxaci v nádherném prostředí východních Čech.

Napsáno umělou inteligencí.


zdroje:

http://hrad-kunetickahora.cz/cs

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/kuneticka-hora-se-probouzi-vitejte-na-kunce

https://www.hradycz.cz/hrady/kuneticka-hora/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kun%C4%9Btick%C3%A1_hora_(hrad)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz