Hlavní obsah
Cestování

Pět tipů, kam se vydat v Olomouckém kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační obrázek.

Zajímají vás místa, kam se vydat po Česku? Několik míst z Česka se dozvíte v článku.

Článek

Svatojánský most v Litovli přes řeku Moravu je nejstarší dochovaný most na Moravě a 3. nejstarší v ČR. Kamenný most byl vystaven v roce 1592 a patří k nejkrásnějším stavbám města Litovel. Most je dlouhý okolo 60 metrů a uprostřed mostu se nachází socha sv. Jana Nepomuckého.

Památník obětem hor leží nedaleko Červenohorského sedla. Památník byl vystaven v bývalém lomu a jsou na něm uvedena jména lidí, kteří zahynuli v horách. Památník byl postaven v roce 2012, jako zmenšená kopie vyhořelé dřevěné kaple na Vřesové studánce.

Svatý kopeček se nachází 6 km od města Olomouc a nedaleko od Olomoucké ZOO. Každoročně se zde konají desítky různých akcí. Svatý Kopeček je poutní místo, které navštívil v roce 1995 papež Jan Pavel II. Už v roce 1078 byl na tomto místě postaven klášter. Dnes zde stojí rozsáhlý monumentální chrám Navštívení Panny Marie.

Hrad Šternberk byl založen ve 13. století. Hrad byl několikrát poničen během husitské a třicetileté války. Hrad Šternberk se nachází ve stejnojmenném městě nedaleko Olomouce. Návštěvníci zde mají na výběr z šesti prohlídkových okruhů - Šlechtické reprezentační prostory (základní okruh I.), Život na šlechtickém sídle (základní okruh II.), Celým hradem (výběrový okruh) a další.

Vysoký vodopád je nejvyšší vodopád Jeseníků. Vodopád leží na Studeném potoce nedaleko vrcholu Praděd. Původně byl vodopád vysoký 45 metrů, kvůli povodním ale v roce 1880 rozrušena skalní stěna a teď je vodopád rozdělen na několik kaskád s výškou 28 metrů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz