Hlavní obsah
Cestování

Rozhledna Děčínský Sněžník, nejzajímavější rozhledna v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.jednoustopouceskem.cz/listing/rozhledna-decinsky-sneznik/

Rozhledna na Děčínským Sněžníku je jedna z nejstarších rozhleden v ČR a také hlavně jedna z nejhezčích a nejvíce romantických.

Článek

Děčínský Sněžník ( 724 m.n.m ) je pískovcová stolová hora, kousek od města Děčín. Hora je téměř celá zalesněná, většinu jejich svahů pokrývají smkrové porosty. Vrchol hory zaujímá rozlehlá plošina o rozměrech přibližně 1600 krát 600 metrů.


ROZHLEDNA

Nejvýznamnějším bodem Děčínského Sněžníku je určitě rozhledna. Je zde 33 metrů vysoká kamenná rozhledna z roku 1864, je to jedna z nejstarších na území ČR. Původně šlo o velkoryse pojatou trigonometrickou věž 1. řádu, kterou pro potřeby rakouských, saských a pruských zeměměřičů nechal na své náklady vybudovat majitel panství hrabě František Antonín Thun dle návrhu architekta Karl Moritze Haenela. Věž, která má romantický vzhled a je inspirovaná americkou gotikou slouží od počátku i turstickému ruchu. V roce 1936 zde byl poprvé na území tehdejšího Československa zachycen televizní signál z Olympijských her v Berlíně. V 70. letech musela být rozhledna uzavřena, protože chátrala. Rozhledna je chráněna jako kulturní památka. V roce 1992 byla celá rozhledna zrenovována a otevřela se znovu veřejnosti.

Z rozhledny uvidíte krásné výhledy na zdejší krajinu a můžete vidět také Ještěd, Milešovku i České středohoří. Cestou na rozhlednu půjdete kolem Drážďanské vyhlídky. Je odsud vidět krásné Saské Švýcarsko, ale i německé město Drážďany.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz