Hlavní obsah
Internet a technologie

Umělá inteligence změní budoucnost!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels-Fotobanka

Ilustrační foto

Každému je jasné, že umělá inteligence změní budoucnost, ale bude to dobré pro lidstvo?

Článek

Když se řekne umělá inteligence, hodně lidí si představí všelijaké roboty, kteří se snaží napodobit člověka. A většina lidí se ale už s umělou inteligencí ( později AI ) setkala a ani o tom neví. Umělá inteligence je např. online překladač.

Pomalu každý si všiml jakéhosi chatovacího robota ChatGPT, který dokáže udělat cokoliv. Napsat referáty, vypočítat všechny příklady, psát články, vtipy a mnoho dalšího. Jenže to vlastně není vůbec dobrá zpráva pro lidstvo. A velký problém je , že na to lidstvo není připraveno. AI se během pár let dostala na místo, kde ji odborníci předpokládali až za několik let a někteří říkali až za několik desítek let. A to je ten problém. AI už by se teoreticky mohla i sama rozvíjet a to se nesmí stát. Kdyby se to stalo, AI by se hned vymkla z kontroly člověka a mohla by si dělat co chce.

Roboti, kteří napodobují člověka už jsou také vyrobeni. V budoucnosti je možné, že potkáte člověka a nerozeznáte jestli je to robot nebo člověk. Už teď v roce 2023 je zde několik robotů, kteří jsou přesně naprogramováni a dělají vše co děla člověk. Ale je to i přínos pro lidstvo. AI umí řídit auto, jenže ještě ne na takové úrovni, aby jste si nemuseli všímat co se okolo vás děje.

Přečtěte si zde, jak si AI myslí, že bude vypadat budoucnost s AI ( ChatGPT ):

Předpovědět přesný vzhled umělé inteligence (AI) v budoucnosti je obtížné, protože technologický vývoj se rychle mění a přináší neustále nové inovace. Nicméně lze diskutovat o několika trendech a směrech, které by mohly definovat budoucnost AI:

  1. Zlepšení výkonu a efektivity: Očekává se, že AI systémy budou stále výkonnější a efektivnější. Pokrok v oblasti hardwaru, zejména v grafických kartách a specializovaných čipech pro strojové učení, umožní AI provádět komplexní úkoly rychleji a s menšími nároky na výpočetní zdroje.
  2. Větší schopnosti učení a adaptace: AI systémy budou pravděpodobně schopné se učit a adaptovat se na nové situace a data efektivněji. Tím se zvýší jejich schopnost zvládat různé úkoly, jako jsou rozpoznávání obrazů, překlady, analýzy dat a mnoho dalšího.
  3. Rozšíření kombinace AI s dalšími technologiemi: AI bude pravděpodobně stále více propojeno s dalšími technologiemi, jako jsou robotika, IoT (Internet věcí), biotechnologie a kvantové výpočty. Tato kombinace umožní vytvářet nové a inovativní aplikace a řešit složitější problémy.
  4. Vylepšení komunikace a rozpoznávání: AI systémy budou schopny lépe porozumět lidské řeči, gestům a kontextu. To zvýší schopnost lidí interagovat s AI a umožní vytvářet intuitivnější rozhraní.
  5. Lidská kreativita a spolupráce s AI: AI může podporovat lidskou kreativitu a spolupráci tím, že bude schopná generovat nápady, analýzy a umělecká díla na základě lidského vstupu. Tím se otevřou nové možnosti v oblasti designu, tvorby obsahu a inovací.

Celkově lze očekávat, že AI bude stále více zapojena do různých aspektů našeho života, přinášejícího mnoho přínosů, ale také přinášejícího výzvy, které budeme muset řešit, jak postupujeme do budoucnosti.

Je možné, že v budoucnu to s AI bude úplně jinak. Například tak jak to uvedl ChatGPT. Ale je jasné, že tisíce lidí přijde v budoucnosti o práci.

Zdroje:

https://www.rascasone.com/cs/blog/umela-inteligence-ai-trendy

https://www.denik.cz/z_domova/stanislav-fort-umela-inteligence.html

https://www.itnetwork.cz/software/ostatni/budoucnost-umele-inteligence

https://chat.openai.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz