Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hora mu zabila ženu, tak vzal kladivo s majzlíkem a prokopal cestu skalami

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Sumita Roy Dutta, CC BY-SA 4.0

Cesta, kterou Dasrath Manjhi ručně prorazil skalnatou horou. Cestu z vesnice do nemocnice tím zkrátil o 40 kilometrů.

Manželka Dashratha Manjhiho zemřela po pádu ze skály, protože cesta do nemocnice trvala moc dlouho. Aby se to neopakovalo, Manjihi ručně prokopal 110 mertrů dlouhou cestu horou. Trvalo mu to 22 let.

Článek

Dashrath Manjhi byl prostý rolník, který žil poblíž města Gaya ve východoindickém Bahíru. Náš příběh začíná v roce 1959, kdy bylo Manjhimu 25 let. Manželka Falguni Devi mu nesla jídlo na pole. Když kráčela nad skalní roklí, uklouzla, spadla a zle se potloukla. Potřebovala rychlé ošetření, ale nejbližší nemocnice byla až v Gaye na druhé straně hory. Cesta ale vedla oklikou pod úpatím hory a měřila 90 kilometrů. Falguni Devi cestou zemřela.

Manjhim to otřáslo. V průběhu truchlení ho pronásledovala myšlenka, že lidé by neměli umírat kvůli vzdálenosti do nemocnice! Chtěl s tím něco udělat.

Byl příliš chudý a nevzdělaný, aby to mohl zařídit jinak než vlastníma rukama. Práce se ale nebál. Před svatbou s Falguni Devi se živil jako horník a teď se k tomu vrátil. Vzal kladivo s majzlíkem a začal rozbíjet skálu.

Když jsem začal bušit kladivem do skály, lidé mě brali jako blázna. Tím ale pouze posilovali moje odhodlání.
Dashrath Manjhi

Své dílo započal v roce 1960. Bušil a bušil, vynášel kamení. Den za dnem, měsíc za měsícem, rok za rokem. Neusnadňoval si to, jeho cesta byla ve všech místech široká 9,1 metru, na výšku odstraňoval až 7 metrů skály. V roce 1982 byl konečně skrz. Cesta byla 110 metrů dlouhá. Cestu do nemocnice tím zkrátil na 15 kilometrů.

Později mi někteří vesničané dávali jídlo a kupovali mi nové nástroje.
Dashrath Manjhi

Pak se vydal do Nového Dillí, aby oznámil, co za 22 let svého života dokázal. Od vlády se mu dostalo uznání i finanční odměny. Zpráva o jeho díle se rozšířila po celé Indii.

Foto: India Post, Indická vláda, 2016, Godl-India.

Známka s Dasrathem Manjhim z roku 2016. To už byl celoindickou legendou.

Když Dasrath Manjhi v roce 2007 zemřel, dostalo se mu státního pohřbu. V následujících letech jeho cestou postavili silnici a podle jeho příběhu natočili několik filmů. V roce 2016 vydali poštovní známku s jeho portrétem. Je legendou, která své vesnici usnadnila přístup ke zdravotní péči.

Ironií osudu však Manjhiho snacha v roce 2014 zemřela, protože si nemohla dovolit zdravotní péči.

___

Zpracováno díky: Godl-India. CC BY-SA 4.0Dasrath Manjhi.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz