Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vzpěrač Matthias Steiner pochoval manželku, které učaroval v televizi. Pak pro ni vyhrál olympiádu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: J.-H. Janßen, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Po ukončení vzpěračské kariéry se Matthias Steiner trochu „vyfouknul.“ Pořád je ale obr. Tělesně i duševně. Vzpěračem se stal navzdory cukrovce, kvůli které ho nevzali do armády. Zažil několik tragédií.

Láska a osud si s mohutným vzpěračem Matthiasem Steinerem pohrály jako s málokým. Toto je jeho dojemný příběh.

Článek

Psal se rok 2004 a Susann z německého Zwickau znuděně přepínala kanály. Zastavila se u Eurosportu. Na obrazovce právě vzpíral Matthias Steiner, obrovský chlap z Rakouska. Susann se do něj zamilovala na první pohled. Okamžitě se rozhodla se s ním setkat.

Napsala e-mail do redakce Eurosportu, aby jí na Steinera poslali kontakt. Nevyšlo to, ale ona byla cílevědomá. Nedala redaktorům pokoj, dokud jí nedali Steinerův e-mail. Na ten napsala žádost o setkání. Steiner souhlasil a dohodli si schůzku v Dolních Rakousích.

A co se nestalo? I on se do ní hned zamiloval. Brzo slavili svatbu, on se stěhoval za ní a žádal o německé občanství. Vedle ní měl pocit, že dokáže cokoliv. A tak jí slíbil, že pro ni vyhraje zlatou olympijskou medaili.

Foto: Dacoucou, CC BY-SA 3.0

Susann se do mohutného vzpěrače Matthiase Steinera zamilovala přes televizní obrazovku během přepínání programů.

Milovali se. Plánovali děti. On se připravoval na olympiádu, ona studovala. Měli pocit, že jejich štěstí nemůže nic zhatit. Mýlili se. 17. července 2007 Susann zemřela při autonehodě. Matthias ji pochoval ve svatebních šatech.

Taková náhlá tragédie dokáže zlomit i chlapáka jako Matthias Steiner. Přestal vzpírat. Rychle hubnul. Měl pocit, že pro něj život ztratil smysl. Během truchlení si ale vzpomněl na odhodlání, které Susann potřebovala, aby se seznámili. A také na svůj slib, že pro ni vyhraje zlato na olympiádě.

Uvědomil jsem si, že i když všeho nechám, minulost nezměním.
Matthias Steiner

Nutno říct, že i kdyby byl ve formě, olympijské zlato by pro něj bylo obtížně dosažitelné. Byl sice trojnásobným mistrem Rakouska, ale na olympiádě v Aténách 2004 skončil sedmý. Na světovou špičku zatím neměl. Jenže to ho nezajímalo. Myslel na svůj slib.

Dal se dohromady. Začal znovu pořádně jíst a trénovat. Rychle se dostal do takové formy, že jel za Německo soutěžit na olympiádu v Pekingu 2008.

Olympiáda

V trhu začal opatrně na 198 kilogramech, mírně pod svými možnostmi. Na druhý pokus si naložil a zvedl 203 kilogramů. Tím překonal svůj rekord. Pak si naložil 207 kilogramů. Kdyby je zvednul, dostal by se na medailové pozice. Byl si úplně jistý, že se to povede.

Jenže se spletl. Bylo to na něj moc. Činku neuzvedl a upustil. A tak byl po trhu průběžně čtvrtý.

V nadhozu si naložil 235 kilogramů, ale sjela mu ruka a činku musel pustit. Přišel za ním trenér a řekl:

„Matthiasi, musíš si naložit 246 kilogramů.“

„Co tím chceš říct?“ ptal se Matthias. „Teď jsem nezvládnul 235 kilogramů. To neudýchám.“

„Není čas. Jsi na řadě. Musíš jít.“

Matthias trenéra poslechl a na přemístění s nadhozem si naložil 246 kilogramů. Činku dostal nad hlavu, ale začal se převažovat a musel ji pustit za sebe. To se mu nikdy nestávalo. Rozhodilo ho to.

Foto: Dacoucou, CC BY-SA 3.0

Matthias Steiner se chystá splnit slib zesnulé manželce a vyhrát olympiádu.

Jeho trenér nechápal, co s ním je. Měli jenom desítky vteřin na rozhodnutí, co dál.

„Uvědomuješ si, že vyhraješ medaili?“ ptal se trenér. „I ten první pokus by tě dostal na medailovou pozici.“

Teprve v tu chvíli Matthiasovi došlo, že mu druhý pokus započítali. Měl jistý bronz.

Byl jsem poslední na řadě. Nemusel jsem čekat, jestli ostatní selžou. Stačilo, abych to zvládnul já.
Matthias Steiner

Na zlato potřeboval zvednout 258 kg, svůj osobní rekord. Rozhodl se to udělat. Věděl, že to je možné. Činku zvedl nad hlavu. Měl pocit, že mu celé tělo vypovídá službu, ale soustředil se pouze na ruce. A činku udržel.

O zlomek vteřiny dříve než porotci věděl, že se to povedlo. Že se stal olympijským vítězem v supertěžké váze.

Zahodil činku a s ní z něj opadl i tlak, pod kterým celou tu dobu byl. Teď byl šťastný. Ale taky trochu smutný, protože tam s ním nebyla Susan.

Když stál na stupních vítězů, držel v ruce její fotku. A pak ji pozvedl spolu se zlatou medailí. Tak celému světu vzkázal : „Nejsem tady sám! Splnil jsem slib své zesnulé Susann!“

Stal se hrdinou Německa a sportovcem roku.

Druhá láska

Tím ale romantický příběh Matthiase Steinera nekončí. O dva měsíce později, v říjnu 2008, už jako německý občan, se náhodou setkal s moderátorkou Inge Posmykovou. Pozvala ho do svého televizního pořadu. Měl zájem, ale neměl čas.

O další dva měsíce později je společní přátelé shodou náhod pozvali na vánoční hostinu. Inge s Matthiasem se zapovídali, zakoukali a zamilovali. A později i vzali.

Líbilo se mi, jak je silný a houževnatý.
Inge Steinerová

A tak nakonec Matthias znovu dosáhl štěstí i u rodinného krbu. Se vzpíráním skončil po olympiádě v Londýně 2012, kde na něj spadla činka a měl obrovské štěstí, že si neporanil páteř. Založil si firmu na zážitky STEINERteinment. Od roku 2017 také zpívá.

Foto: By Manfred Werner / Tsui - Own work, CC BY-SA 3.0

Matthias Steiner se svou druhou manželkou Inge Steinerovou na galavečeru ve Vídni, 2013. Mají spolu dvě děti.

Jeho příběh je vzkazem pro nás všechny. Překonat se dá cokoliv!

-

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz