Hlavní obsah
Aktuální dění

Stopka proruskému kolaborantovi. Útok na Parlament a Úřad vlády se nekoná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Raptor-TV

Tomáš Čermák (vlevo) s dalším kriminálníkem Patrikem Tušlem po boku advokáta Norberta Naxery

Odvolání obžalovaného se zamítá. Vrchní soud v Praze potvrdil trest 5,5 roku pro proruského dezinformátora Tomáše Čermáka. Česká justice tak jasně ukazuje, že není proti nenávisti bezbranná.

Článek

Terorista sem, terorista tam

Středa 19. července 2023 se zapsala do dějin Česka jako den, kdy byla poprvé pravomocně odsouzena osoba za podněcování k teroristickému útoku. Stalo se tak šest let poté, co pro změnu první český terorista, Jaromír Balda, způsobil nehodu vlaku.

Tomáš Čermák. Jméno, které až do příchodu pandemie covid-19 neznal téměř nikdo. A z dobrého důvodu. Jedná se o člověka, kterého, spolu s několika dalšími jedinci, řadím na absolutní dno české společnosti. A průběh jeho „kariéry“ byl vcelku jednoduchý. Z covidového dezinformátora se proměnil v proruského kolaboranta. Nutno přiznat, že takový „vývoj“ není ničím novým. Stejný přerod postihl i řadu jiných osob z dezinformační scény.

Ze dna společnosti až do vězení

Seznam odporných aktivit, kterým se Čermák věnoval, by pokryl celý článek. Podstatná je nyní však zejména jedna, a to je vyzývání k použití násilí proti členům Vlády a Parlamentu při snaze zabránit přijetí pandemického zákona. Zde tvrdě narazil a je dobře, že mu česká justice vystavila stopku. Stopku v délce 5,5 roku. Není to však první zkušenost Čermáka s justicí. Již vloni byl pravomocně odsouzen za šíření nenávisti proti Ukrajincům. A aby se Čermák ani v budoucnu nenudil, tak v současnosti stále probíhá trestní řízení jako následek pronásledování a obtěžování biologa Jaroslava Flegra a ředitele České lékařské komory Milana Kubka.

Je jasné, že lidé mezi sebou často rozdílné názory. Ale stojím si za tím, že bychom jako společnosti měli být rádi, že česká justice zakročila proti extrémistům, jako je Čermák. Jedna věc je zastávat odlišná stanoviska kupříkladu na formu úspor ve státním rozpočtu nebo přístupu k českému školství. Ale silně proti zájmu Česka a jeho společnosti jdou aktivity lidí, jako je Čermák. Výtržnictví, podněcování k terorismu, šíření k nenávisti a mohl bych pokračovat. Ostatně, i kdyby nic z toho, tak mně osobně stačilo vidět tohoto člověka mávat ruskou vlajkou na demonstraci proruských kolaborantů začátkem června. V demokracii je klíčové zastávat opačné názory. Vždyť náboj vzniká právě mezi póly. Ale extrémismus a podpora vrahů z Kremlu je tak ohavná záležitost, která nemá v našem prostředí absolutně co dělat.

Je však nutno podotknout, že případ Tomáše Čermáka je jen špičkou ledovce. V Česku se dlouhodobě organizuje dezinformační skupina, která se vždy aktivizuje při významných událostech. A víceméně jsou to pořád ti samí lidé. Začalo to americkým radarem v Brdech, pokračovalo to přes covid a nyní jsou aktivní v kontextu ruské agrese na Ukrajinu. A nepochybuji o tom, že při vojenském střetu Číny a Tchaj-wanu budou tito lidé na straně Číny. Ostatně bych se nedivil tomu, kdyby při konfliktu NATO a Ruska fandili Rusku.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz