Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stud, to je to, co bude figurovat v povolebním vyjednávání na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

Slovenští voliči rozhodli. Jestlipak si mohou zatleskat?

Byla to dlouhá volební noc. Nepamatuji, že bychom prožívali jiné slovenské volby jako tyhle. Ale my víme, o co tentokrát šlo. Válka na Ukrajině a vědomí, že se Robert Fico v kampani podbízel Putinovi.

Článek

Bylo to napínavé. Radost demokraticky smýšlejících po skončení moratoria na vyhlášení výsledků exit pollu vystřídala střídmost v očekávání. Přece jen - ne každý oslovený řekl pravdu. Mnozí se za to, že volili Roberta Fica, vlastně styděli. Jak jinak si vysvětlit tak propastný rozdíl mezi skutečnými výsledky a výsledky povolebního průzkumu.

Stud, to je to, co bude figurovat v povolebním vyjednávání.

Směr-SD se SNS, stranou nacionalistů, homofobů a konspirátorů, mají jen 52 mandátů. A tak bude Robert Fico muset oslovit další strany. Asi začne u šéfa Hlasu-SD. Dá tak Peteru Pellegrinimu šanci prokázat, zda je státník, nebo populista. No, je to směšné, vím, ale kdybych byla ve vysoké politice, chtěla bych se do historie zapsat spíš pozitivně.

A jak se zachová Igor Matovič, který v kampani doháněl Směr-SD k zuřivosti? Pokud Pellegrini odmítne, nezbude Ficovi, než se pokořit před Matovičem. Bude zábavné sledovat to.

Jsem zvědavá, jak odolá nabídce Směru KDH, které se po dvojí prohře opět dostalo do Národní rady. Jak moc se „svatým“ (jak stranu nazývají v diskusi na Twitteru) bude chtít vládnout za každou cenu? Těch kompromisů, co by je čekalo! Popřít své demokratické zaměření ve spojení se Směrem-SD, směřujícím k nastolení orbánovské totality? Těžko se „svatým“ bude chtít klestit - společně s Progresívním Slovenskem - cestu k rovnoprávnosti pro skupinu LGBT+. Co pro ně bude těžší? Tohle dilema, nebo snaha dělat, že nevědí nic o tom, jak Slovensko po tři volební období řídil Robert Fico?

Ale vlastně, co to tu plácám? Vedl je zajisté skvěle, když si ho Slováci opět zvolili. Jsou asi spokojeni, jak země za jeho vlády vzkvétala, a těší se na tu progresi nadále. Nezbývá, než jim gratulovat.

Na závěr se zeptám podobně jako Monika Tódová v podcastech V redakcii: Co pozitivního tyto volby přinesly?

Na první dobrou třeba to, že se fašistická Republika nedostala do Národní rady, ale to je momentálně všechno, co mě napadá, protože popravdě vůbec nezávidím politikům, majících v sobě aspoň trochu cti, kteří se tam dostanou s Robertem Ficem. Nebude stačit, aby přihlíželi hrozícím čistkám v justici. Bude se od nich vyžadovat, aby hlasovali pro zrušení vyšetřování zločinů propojení byznysu s politikou za vlád Roberta Fica. Nevím, který politik s touhou po konstruktivní politice o to stojí.

Inu, uvidíme. A vida, napadá mě ještě jedno pozitivum – brzy bude jasné, kolik jich bude. Když se politik zaprodá, dopadne jak zapšklý Václav Klaus nebo Miloš Zeman. Fakt není o co stát.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz