Hlavní obsah
Aktuální dění

Co chtějí španělští a jiní evropští zemědělci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svět pohledem z Jižní Ameriky

Tabulka požadavků evropských zemědělců

Poslední dobou se téměř po celé Evropě objevily protesty zemědělců. Zemědělci z jednotlivých zemí se vzájemně podporují a protesty se tak stávají mezinárodními. Chtějí ale všichni zemědělci to samé? Zajímavý pohled na to přináší deník el Economista.

Článek

Podle článku (celý článek zde) jsou protesty španělských zemědělců důsledkem krize v odvětví, která trvá již několik let. Mezí konkrétní problémy, na které španělští zemědělci upozorňují patří levné dovozy ze zahraničí (především ze zemí, kde nejsou stejně přísné podmínky), zelená politika EU, která zvyšuje jejich náklady, omezování množství používaných pesticidů a také požadují zlepšení administrativy, aby byla plynulá, spravedlivá a flexibilní.

Čeští zemědělci se se španělskými shodují na problému s levnými dovozy a společnou evropskou politikou (zahrnující green deal). Shodnou se i na tom, že obě oblasti jsou do značné míry propojené, protože výrobci v zemích mimo evropskou unii nemusí splňovat tak přísná kritéria a proto mají nižší náklady. Mohou proto dovážet do EU za ceny, kterým nemohou domácí zemědělci konkurovat. Shodnou se i v požadavku na zjednodušení administrativy. Naopak zachování podpory zelené nafty a nezvyšování daně z nemovitosti je českým specifikem.

El Economista také přináší stručný přehled v podobě přehledné tabulky. Tabulku jsem rozšířil o požadavky českých zemědělců. Nicméně jak už vyplynulo z předchozího textu, jednotlivé požadavky spolu souvisí a zároveň mohou být označovány různým způsobem. Proto jsem pod společnou zemědělskou politiku EU zahrnul i kritiku vůči green dealu a požadavky na snížení byrokracie naopak podřadil pod evropské předpisy.

Foto: Svět pohledem z Jižní Ameriky

Tabulka požadavků evropských zemědělců

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz