Hlavní obsah
Aktuální dění

Javier Milei je stále jedním z nejoblíbenějších politiků v Jižní Americe

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Svět pohledem z Jižní Ameriky

Důvěra v jihoamerické prezidenty (pět s největší podporou)

I přes různé kontroverze a řadu protestů, které vyvolali jeho kroky si Javier Milei drží vysokou popularitu. Vyplývá to z průzkumu společnosti CB Consultora o kterém informuje peruánský list La Republica.

Článek

I přes různé kontroverze a řadu protestů, které vyvolali jeho kroky si Javier Milei drží vysokou popularitu. Vyplývá to z průzkumu společnosti CB Consultora o kterém informuje peruánský list La Republica (celý článek zde).

Podle průzkumu je nejoblíbenějším jihoamerickým prezidentem Daniel Naboa(Ekvádor) s podporou 58,1 % a hned druhým je právě Javier Milei(Argentina) s podporou 54,8% a těsně za ním Luis Lacalle Pou (Uruguay), kterého podporuje 54,7 %. Daniel Naboa, Javier Milei a Luis Arce (Bolivie) jsou pak jediní, kterým podpora rostla.

Naboa a Milei vévodí průzkumům oblíbenosti i přesto, že jejich země neprožívají nejlepší období. Argentina dlouhodobě bojuje s hyperinflací a rostoucí chudobou. Milei sice inflaci zdědil po svých předchůdcích a slíbil její snížení, ale jeho dosavadní kroky zatím velké zlepšení nepřinesli. V Ekvádoru je v současné době výjimečný stav a na jeho území bojuje armáda s místními gangy.

Podpora jednotlivých jihoamerických prezidentů:

Daniel Noboa (Ekvádor) 58,1 %

Javier Milei (Argentina) 54,8 %

Luis Lacalle Pou (Uruguay) 54,7 %

Santiago Pena (Praguay) 51,3 %

Luiz Ignacio Lula da Silva (Brazílie) 49,2 %

Luis Arce (Bolívie) 42,3 %

Gabriel Boric (Chile) 41,8 %

Nicolás Maduro (Venezuela) 39,5 %

Gustavo Petro (Kolumbie) 38,6 %

Dina Boluarte (Peru) 24,8 %

Naopak nejméně oblíbenými politiky jsou Nicolas Maduro (Venezuela) s podporou 39,5 %, Gustavo Petro (Columbie) s podporou 38,6 % a nejhůře si vede peruánská prezidentka Dina Boluarte s podporou pouhých 24,8 %.

Pro porovnání podle agentury STEM důvěřovalo českému prezidentovi loni v květnu přibližně 60 % obyvatel. Pokud by takové hodnocení získal i letos byl by oblíbenější než všichni jihoameričtí prezidenti. V zemích Jižní Ameriky, ale převažuje prezidentský systém podobný tomu v USA, kde má prezident výrazně více pravomocí a odpovědnosti. Z našeho pohledu je tak tato funkce podobnější našemu předsedovi vlády. Podle průzkumu z ledna (zveřejněném na idnes.cz) důvěřovalo Petru Fialovi pouze 17 % obyvatel. To je naopak horší výsledek než u všech jihoamerických prezidentů včetně peruánské prezidentky Diny Boluarte.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz