Hlavní obsah
Bydlení

V Uruguayi je nejdražší bydlení v celé Latinské Americe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svět pohledem z Jižní Ameriky

Přehled cen v USD

Ceny nemovitostí jsou palčivým tématem všude na světě. Přehled cen v Latinské Americe přináší pravidelně Relevamiento Inmobiliario de América Latina (RIAL) vydávaný univerzitou Torcuato di Tella.

Článek

O jeho výsledcích informuje deník La Republica (celý článek zde).

Univerzita Torcuato di Tella provádí tento výzkum pravidelně dvakrát ročně a terénní průzkum probíhá vždy poslední týden v březnu a září každého roku. Podle výzkumu stojí metr čtvereční v Latinské Americe mezi 3 166 a 1 202 americkými dolary, kdy nejdražší nemovitosti jsou v Montevideu v Uruguayi a nejlevnější v Quitu v Ekvádoru.

Tady jsou ceny v několika městech Latinské Ameriky:

Montevideo, Uruguay: 3 166 USD

Mexico City, Mexiko: 2 948 USD

Monterrey, Mexiko: 2 621 USD

Guadalajara, Mexiko: 2 535 USD

Santiago, Chile: 2 499 USD

Rio de Janeiro, Brazílie: 2 401 USD

Buenos Aires, Argentina: 2 358 USD

São Paulo, Brazílie: 2 283 USD

Lima, Peru: 2 139 USD

Panama City, Panama: 1 761 USD

Quito, Ekvádor: 1 202 USD

Jak je vidět z tabulky vysoké ceny nemovitostí jsou také v řadě Mexických měst. Na druhou stranu relativně levno je kromě Ekvádoru i v Panamě.

Článek dále vypočítává, jak dlouho trvá obyvatelům jednotlivých zemí si na dům či byt naspořit. K tomu však nevyužívá průměrný příjem v dané zemi, ale administrativně stanovenou minimální mzdu, proto je otázkou, jak jsou tato čísla relevantní.

Podle článku si nejdříve vydělá na své bydlení obyvatel Ekvádoru (za 22 let). Na druhém místě se umístila Uruguay (46 let) a na třetím Peru (64 let). Nejdéle podle článku na vlastní bydlení vydělává obyvatel Argentiny a to celých 129 let.

Pro porovnání průměrná cena jednoho metru čtverečního v Praze podle toho článku byla v roce 2023 asi 117 900 Kč za metr čtvereční, to je asi 5 080 amerických dolarů. Při české minimální mzdě 18 900 Kč by český občan na byt o velikosti 50 m2 vydělával asi 312 let. Což je zajímavé porovnání, nicméně je otázka, zda je vhodné k takovým výpočtům používat právě minimální mzdu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz