Hlavní obsah
Aktuální dění

Kdo je Čech zatčený ve Venezuele za údajnou přípravu převratu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Ilustrační obrázek

Během září se v médiích objevila zpráva, že Venezuelská policie odhalila pokus o násilný politický převrat v zemi, ze kterého viní 6 zatčených cizinců. Mezi zatčenými je i český občan Jan Darmovzal.

Článek

Venezuelská policie zatkla tři Američany, dva Španěly a jednoho Čecha a obvinila je ze spiknutí proti vládě a přípravě útoku na prezidenta Nicoláse Madura. Ministr vnitra Cabello tvrdí, že spiklenci měli vazby na tajné služby USA a Španělska a na Venezuelskou opozici. USA, Španělsko a později i Česká republika jakékoli napojení na tajné služby popřeli.

Došlo k tomu v době zvýšeného napětí mezi Venezuelou, USA a Španělskem. Jedním ze zadržených je příslušník americké armády. Podle Cabella spiklenci kontaktovali francouzské žoldáky a žoldáky z Východní Evropy. Oznámil také, že bylo zadrženo více než 400 pušek.

Napětí mezi Venezuelou a Španělskem vzrostlo, když Španělsko udělilo azyl Gonzálezovi Urrutiovy, který stál ve volbách proti Madurovi a poté co se s ním setkal španělský premiér Pedro Sanchez. USA navíc Gonzáleze Urrutiu uznali vítězem voleb. USA také zavedli nové sankce proti 16 venezuelským představitelům včetně některých osob z volebního úřadu, kteří měli mít podíl na falšování výsledků.

Je ale otázkou, co všechno můžeme oficiálním Venezuelským úřadům věřit.

Už v minulosti pracovala venezuelská policie na politickou objednávku. Například v roce 2023 zatkla pod smyšlenou záminkou 10 Američanů, aby je mohla vyměnit za Alexe Saaba, blízkého spojence Madura, který pro něho zajišťoval obcházení amerických sankcí a legalizoval peníze nejasného původu.

V poslední době navíc Madurova vláda obviňuje z různých smyšlených zločinů celou řadu opozičních představitelů včetně pravděpodobného vítěze voleb Gonzáleze Urrutii.

https://www.france24.com/en/live-news/20240915-three-americans-two-spaniards-held-over-alleged-plot-to-destabilize-venezuela

Maduro se tak nejspíš snaží odvézt pozornost od nepovedených voleb, ale také od aktuální hospodářské situace země, kdy za jeho vlády kleslo HDP o neuvěřitelných 80 % a zemi opustila již téměř čtvrtina obyvatel.

Zatčení několika Američanů a Španělů a jejich obvinění z převratu se tak zřejmě dalo očekávat. O to překvapivější je ale zatčení českého občana, protože česká diplomacie se tradičně Jižní Americe příliš nevěnuje a i současnou venezuelskou krizi nechala spíše bez povšimnutí.

Kdo je tedy onen český občan a jak se připletl do, ať už domnělého nebo skutečného, převratu?

Jméno Čecha zadrženého ve Venezuele je Jan Darmovzal a podle venezuelského ministra vnitra Diosdada Cabella má jít o žoldáka, který je údajně spolu s francouzskými žoldáky součástí skupiny zvané Z. Kromě francouzských žoldáků mí mít Jan Darmovzal také kontakty na venezuelskou opozici.

Není to však poprvé, kdy se jméno Jana Darmovzala objevuje na titulních stránkách českých médií. Před dvěma lety vyhrál Jan Darmovzal tendr na funkci ředitele kanceláře exportní agentury v Kataru. Konkurz vyhlásila agentura CzechTrade patřící pod ministerstvo průmyslu a obchodu. Exportní agentura v Kataru, ale spadá pod české velvyslanectví, a proto potřeboval Jan Darmovzal i souhlas ministerstva zahraničí. Ten však nedostal.

Podle Seznamu byly nejspíše důvodem jeho články publikované na serveru Britské listy, kde ostře kritizoval Izrael. V těchto článcích kritizoval zejména Izraelský přístup k Palestincům, který přirovnal k jihoafrickému apartheidu.

Jan Darmovzal dal seznamu své vyjádření. Kritizoval postup českých úřadů, které mu přes vítězství v konkurzu neumožnili funkci vykonávat a ani mu oficiálně nesdělili důvod. Zároveň se odvolával na svobodu slova.

Na internetu je stále možné najít Darmovzalovy články, ve kterých s velkým zaujetím kritizuje Izrael a v menší míře i USA. Poslední článek je z 16. 2. 2024 a věnuje se dění v Gaze.

Nezdá se proto pravděpodobné, že by se Jan Darmovzal živil jako žoldák, stýkal se s francouzskými žoldáky, nebo dokonce spolupracoval s tajnými službami USA.

Proč 10. srpna 2024 odcestoval do Venezuely a co ho spojuje s venezuelskou opozicí není jasné.

Podle bývalého ministra financí Ivana Pilipa, který udržuje kontakty s venezuelskou opozicí, jde nejspíš o zinscenovanou událost, kdy venezuelská policie Darmovzala zatkla, vyslýchala a když zjistila, že jde o vojáka, rozhodla se jej využít ve svém příběhu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz