Hlavní obsah
Finance

Miminální mzdy v Latinské Americe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svět pohledem z Jižní Ameriky

Minimální mzdy v Latinské Americe

Deník La Republica přinesl zajímavý (a pro Peru poněkud nelichotivý) článek o mzdách v Jižní a potažmo v celé Latinské Americe.

Článek

Deník La Republica přinesl zajímavý (a pro Peru poněkud nelichotivý) článek o mzdách v Jižní a potažmo v celé Latinské Americe (celý článek zde).

Deník představuje žebříček sestavený Bloomberg Linea zemí Latinské Ameriky podle jejich minimální mzdy v roce 2024. Podle žebříčku je zemí se suverénně nejvyšší minimální mzdou ve výši 687 amerických dolarů Kostarika.

Deník se však věnuje především druhé zemí v pořadí Uruguayí (570 dolarů), protože jde o zemi Jižní Ameriky. Připomíná, že si země dobře vede i co do základního koše potravin, nákladů na dopravu, energii a pronájem bydlení. Podobně dobře je na tom i třetí Chile. Zároveň dodává, že je Uruguay zemí s nejnižší mírou chudoby a nejvyššími životními náklady v regionu.

Samotné Peru dopadlo v žebříčku poněkud neslavně. S 277 dolary zaujímá je v celé Latinské Americe čtvrté místo od konce a v rámci Jižní Ameriky třetí nejhorší. Za Peru je pak Dominikánská republika, Argentina a žebříček s 3,61 dolarů uzavírá Venezuela. Pro porovnání minimální mzda v České republice je 18 900,- korun, což je asi 830 dolarů.

Určitou zajímavostí jsou i údaje v domácí měně, například v Paraguayi je minimální mzda více než 2 milionů Paraguayos, což je asi 367 dolarů. Oproti tomu třeba Bolivijská „jen“ činí 2 362 což, ale činí vcelku srovnatelných 342 dolarů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz