Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejšťastnější americkou zemí je Kostarika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svět pohledem z Jižní Ameriky

Nedávno (20. 3.) jsme oslavili mezinárodní den štěstí. A jak jsou na tom země Latinské Ameriky se štěstím?

Článek

OSN k mezinárodnímu dni štěstí, který staví již od roku 2013, vydalo World Happiness Report (světovou zprávu o štěstí), který obsahuje i žebříček jednotlivých zemí podle toho, jak jsou zde lidé šťastní.

Mezi nejméně šťastné země na celém Americkém kontinentu patří Venezuela (79. místo v celosvětovém žebříčku), Kolumbie (78.) a Ekvádor (74.). To nakonec není velké překvapení. Ve Venezuele nebo Kolumbii by štěstí hledal asi málokdo. Větším překvapením může být, že si tyto země vedou výrazně lépe než Egypt (127.) nebo Tunisko (115.), kde je řada Čechů zvyklá trávit šťastnou dovolenou. Místní obyvatele si ovšem evidentně tolik štěstí neužijí.

Úplně nejšťastnější zemí amerického kontinentu je podle OSN Kostarika (12.), která překonala i Kanadu (15.) a Spojené státy (23.). Právě od spojených státu by člověk očekával lepší umístění, obzvlášť když uvážíme, že jim šlape na záda Mexiko (25.) a Uruguay (26.). Zdá se, že USA již přestávají být zemí zaslíbenou, a to i v rámci Amerického kontinentu. Tedy alespoň podle hodnocení OSN.

V žebříčku se velmi dobře umístila i Česká republika (18.). Umístění v první dvacítce je velmi dobrý výsledek. Překonali jsme i takové země jako je Velká Británie nebo právě USA. O poznání hůře si vedli Slováci, kteří obsadil až 45. příčku. Umístili se až za Brazílií (44.), která představuje takový průměr mezi zeměmi Latinské Ameriky.

V každém případě Latinská Amerika je spíše šťastnější kontinent. Hůře než Venezuela (79.) jsou na tom i některé evropské země jako Bulharsko (81.), Albánie (87.) nebo Ukrajina (105.). Stejně tak najdeme méně šťastné země i v Asii nebo v Africe.

Umístění jednotlivých zemí Ameriky:

12. Costa Rica

15. Canada

23. USA

25. Mexico

26. Uruguay

33. El Salvador

38. Chile

39. Panama

44. Brazil

48. Argentina

57. Paraguay

61. Honduras

67. Jamaica

68. Peru

69. Dominican Republic

73. Bolivia

74. Ecuador

78. Columbia

79. Venezuela

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz