Hlavní obsah
Lidé a společnost

Uruguay má nejstarší populaci v Jižní Americe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svět pohledem z Jižní Ameriky

Stárnutí populace je jedním z velkých problémů evropských zemí.

Článek

Zajímavý pohled, jak si v tomto směru stojí země Latinské Ameriky přináší článek deníku La Republica (celý článek zde).

Článek se odvolává na data Světové banky a její odhad vývoje do roku 2050. Podle citovaných dat je nejvíce obyvatel starších 65 let v Uruguayi a to 15 % celkové populace. V podstatě srovnatelně jsou na tom ještě Portoriko, Kuba a USA. V roce 2050 by pak podle prognózy měla být nejstarší populace na Kubě a v Portoriku. Ze zemí Jižní Ameriky by pak měl být nejstarší populace v Chile a Brazílii.

Citovaný článek a zřejmě i predikce pro rok 2050 vychází z dat pro rok 2017. Na stránce světové banky (odkaz zde) jsou však dostupná data až do roku 2022. Podle dat za rok 2022 mají nejstarší populaci Monako (35 % obyvatel starších 65 let) a Japonsko (27 %). Z Latinské Ameriky má nejstarší populaci Portoriko (21 %) a Barbados (15 %). Nejlépe je na tom naopak Honduras (4 %).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz