Hlavní obsah
Lidé a společnost

V Bolívii se slaví Velikonoce i drobnými krádežemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Pixels

Velikonoce je možné slavit skutečně různým způsobem. Při oslavách tohoto křesťanského svátku se většinou mísí tradice křesťanské se staršími pohanskými.

Článek

Ne jinak je tomu i v Bolívii, jak popisuje deník El Mundo (celý článek zde).

Evropští kněží to v Bolívii (podobně jako jinde na americkém kontinentu) neměli jednoduché. Své nové věřící se snažili přesvědčit, aby na Velikonoce truchlili pro Ježíše Krista, který byl ukřižován. Jenže to nebylo domorodcům příliš po chuti. Raději navštěvovali slavnosti ve svých oblíbených pestrobarevných kostýmech s maskami svých starých bohů. Nakonec jim nezbylo než rezignovat a pestrobarevnost je tak dodnes typická pro bolivijské velikonoční oslavy.

Ani na křesťanské tradice se však nezapomíná. Například obyvatelé San José de Chiquitos se rozdělí do dvou skupin, kdy jedna se převleče za Římany a druzí za přátele Krista s tunikami a trnovými korunami. Římané pak ostatní bičují bičem s pěti hroty.

Asi nejzvláštnější velikonoční zvyk, se odehrává na velký pátek, kdy mladí lidé chodí do sadů krást ovoce. Vysvětlují to tím, že Ježíš Kristus je mrtev (byl ukřižován, a ještě nevstal z mrtvých), tak je nemá za tuto krádež kdo potrestat. Podobný obyčej je praktikováni i v oblasti Altiplano poblíž La Paz. Tady ale místo ovoce kradou lidé sousedům zvířata nebo brambory.

Velikonoce lze tedy oslavit různě. V Bolívii by se možná zase divili našemu vyplácení děvčat Pomlázkou (Žílou, Tatarem) nebo polívání vodou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz