Hlavní obsah
Lidé a společnost

V Uruguayi žije téměř 4× více krav než lidí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Svět pohledem z Jižní Ameriky

Země s největšími chovy skotu (v milionech kusů)

Ekonomika zemí Jižní Ameriky se stále výrazně opírá o zemědělství a zejména o chov skotu. Nakonec například argentinské hovězí je vyhlášené svou kvalitou. O množství skotu v jednotlivých zemích informuje peruánský deník La Republica.

Článek

Ekonomika zemí Jižní Ameriky se stále výrazně opírá o zemědělství a zejména o chov skotu. Nakonec například argentinské hovězí je vyhlášené svou kvalitou. O množství skotu v jednotlivých zemích informuje peruánský deník La Republica (celý článek zde).

Článek vychází z dat ministerstva zemědělství USA a odkazuje na velkou tradici chovu skotu v Latinské Americe. Podle prezentovaných dat žije na světě zhruba 942 milionu krav. Nejvíce jich je chováno v Indii (307,5 milionu kusů), na druhém místě je Brazílie (194,3) a třetí je pak Čína se 101,5 kusy.

Největší chovatelé skotu:

Indie 307,5 milionu kusů

Brazílie 194,3 miliony kusů

Čína 101,5 milionu kusů

USA 89,2 milionu kusů

EU 74,8 milionu kusů

Argentina 53,1 milionu kusů

Chov krav je však typický i pro jiné země Jižní Ameriky, například pro Argentinu nebo pro malou Uruguay, kde počet krav dokonce výrazně převyšuje počet obyvatel. Přestože má Uruguay jen asi 3,4 milionu obyvatel je s 11,7 miliony kusů hovězího dobytka desátým největším producentem a na každého obyvatele vychází asi 3,6 kusu hovězího dobytka, což je zřejmě světový rekord.

Jak článek uvádí má chov skotu v Uruguayi dlouhou tradici a dědí se z generace na generaci. Tvoří také jednu z hlavních součástí zdejší ekonomiky a jeden z hlavních vývozních artiklů, kdy do zahraničí, především do Číny, USA a Evropské unie, míří celých 80 % produkce hovězího. Uruguayské hovězí je ceněno zejména pro svou vysokou kvalitu, skvělou chuť a přírodní výrobní postupy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz