Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Venezuela má největší zásoby ropy na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svět pohledem z Jižní Ameriky

Zásoby ropy v miliardách barelů

I přes omezování fosilních paliv je ropa stále jednou z nejžádanějších surovin. Deník La Republica přinesl zajímavý pohled na její zásoby v Jižní Americe.

Článek

I přes omezování fosilních paliv je ropa stále jednou z nejžádanějších surovin. Deník La Republica přinesl zajímavý pohled na její zásoby v Jižní Americe (celý článek zde).

Podle článku má Venezuela největší zásoby tohoto nerostu na světě, které co do objemu překonají i zásoby, které má Saudská Arábie. Tyto zásoby se nacházejí v povodí řeky Orinoko v pásu dlouhém 600 a širokém 70 kilometrů.

Celé to má ale má ale jeden háček. Venezuelská ropa je totiž velmi těžká a viskózní a její těžba je technicky a finančně výrazně náročnější než těžba lehké ropy ze Saudské Arábie. Už tak složitou situaci komplikují vládní zásahy do ropného průmyslu, mezinárodní sankce a nedostatek investic do technologií a údržby.

Za minulého prezidenta Huga Cháveze byl ropný průmysl znárodněn, rozdělen do bloků a ty byly přiděleny ropným společnostem Chevron, Rosněfť, Total Energies, Eni a Repsol. Tato spolupráce měla zvýšit produkci ropy, ale hospodářská krize a stažení investic produkční kapacitu Venezuely opět snížily. Venezuela má tak sice největší zásoby ropy na světě, ale nedokáže je odpovídajícím způsobem využít.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz