Hlavní obsah
Finance

Venezuela má největší zlaté rezervy v Latinské Americe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Svět pohledem z Jižní Ameriky

Zlaté rezervy jednotlivých národních bank v tunách

Přestože zlato již neslouží k zajištění měny, většina národních bank stále uchovává nemalé zlaté rezervy.

Článek

Deník La Republica zveřejnil zajímavý přehled, kolik zlata uchovávají centrální banky zejména Latinskoamerických zemí (celý článek zde).

Článek čerpá ze zprávy Trading Economics (odkaz zde) podle, které má Venezuela se 161 tunami největší zásoby zlata ze zemí Latinské Ameriky. Na celém Americkém kontinentu zaujímá 2 příčku. První jsou spojené státy americké s 8 133 tun, což je zároveň největší zásoba na světě. Za Venezuelou je na druhém místě Brazílie (130 tun) a Mexiko (120 tun).

Zlaté rezervy centrálních bank jednotlivých zemí v tunách:

Venezuela 161

Brazílie 130

Mexiko 120

Argentina 61,74

Bolívie 34,79

Peru 34,67

Ekvádor 33,78

Paraguay 8,19

Guatemala 6,89

Kolumbie 4,68

Zlaté rezervy dnes již nehrají tak zásadní roli jako v minulosti. Příkladem toho, že se bez nich lze docela dobře obejít je Kanada, která žádné zlaté rezervy nemá. Přesto většina centrálních bank nějakou zlatou rezervu uchovává. Podle článku představuje zlatá rezerva měřítko ekonomické bezpečnosti a znak obezřetnosti a finanční strategie země. Článek dále upozorňuje, že trend v hromadění zlata v posledních letech posiluje a například poslední čtvrtletí roku 2022 bylo v tomto směru rekordní s celkovými nákupy přibližně 400 tun zlata.

Země Latinské Ameriky však rozhodně nejsou na čele celosvětového žebříčku. Tomu vévodí USA s výrazným odstupem před Německem, Itálií a Francií. Na druhou stranu Venezuelská zásoba 161 tun zlata výrazně převyšuje českou i slovenskou zásobu, které obě jsou něco přes 30 tun.

Země s největšími zlatými rezervami (opět v tunách):

USA 8133

Německo 3353

Itálie 2452

Francie 2437

Rusko 2333

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz