Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vyprahlé Španělsko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash

Ilustrační obrázek

I v českých médiích se čas od času objeví informace o suchu v některé z částí Španělska. Nejnověji třeba o pobřeží Costa Blanca, kde kvůli dlouhotrvajícímu suchu došlo ke kontaminaci pitné vody slanou mořskou vodou a není proto bezpečné ji používat.

Článek

Místní i turisté vodu nemohou používat na pití, vaření ani čištění zubu. Úřady začali zdarma distribuovat jako náhradu balenou vodu. Úřady také omezili nakládání s vodou. Zalévání zahrad, mytí aut a napouštění bazénů je zakázáno.

Pobřeží Costa Blanca je oblíbenou turistickou destinací. To se odráží i ve spotřebě vody. Například v oblasti Marina Alta v červenci vzrostla spotřeba vody na 19 670 milionů litrů zatímco v lednu byla pouhých 2 300 milionů litrů. To zřejmě nesouvisí jen s turistikou, ale také s oblíbeností bazénů.

Podle Národního statistického institutu je na pobřeží Costa Blanka neuvěřitelných 38 000 bazénů. To představuje jeden bazén na 5 obyvatel zatímco v celé zemi připadá na jeden bazén asi 35 obyvatel.

Častěji však přicházejí zprávy o suchu z Katalánska, které se s ním potýká už nejméně tři roky.

Letos se situace mírně zlepšila. Poprvé se hladina některých nádrží, které jsou zdrojem pitné vody, dostala nad 40 % celkové kapacity a bylo možné zmírnit omezení, která stanoví zvláštní plán proti suchu. Vzhledem k nerovnoměrnému rozložení srážek se ale tato dobrá zpráva zdaleka netýká všech oblastí.

Zlepšení přinesli vydatné deště, které zvýšili roční průměr srážek v regionu. V půlce letošního roku přesáhl roční úhrn srážek 300 litrů na metr čtvereční a předpokládá se, že do konce roku překoná roční úhrn srážek z roku 2021 (327 litrů na metr čtvereční), kdy byla poprvé zavedena opatření proti suchu.

I přes mírné zlepšení je situace stále vážná a Katalánsko se už nemůže spoléhat pouze na vodní nádrže, které jsou vlivem dlouhotrvajícího sucha poloprázdné. V Barcelonském přístavu bylo proto instalováno prvních 12 přenosných odsolovacích zařízení, která mají zajistit další zdroj vody pro katalánskou metropoli.

Sucho se však netýká pouze těchto dvou oblastí. Problémy s vodou jsou ve větší či menší míře v celém Španělsku. Nejhůře jsou na tom oblasti kolem středozemního moře. Důležitý je doslova každý vydatnější déšť.

Na jaře ve Španělsku napršelo o 6% více srážek než obvykle, na zastavení sucha to ale nestačí. Díky sérii bouřek, která se Španělském prohnala, s vydatným deštěm a místy i sněhem napršelo mezi 1. říjnem a 30. červnem 584 litrů na m2, což je o 6% více než je obvyklé v tomto období.

Červen byl také prvním chladným měsícem od dubna 2022, kdy byla průměrná teplota (19,9°C) nižší než průměr pro dané období (20,1°C). To s sebou přineslo řadu srážek a byl to tak pátý nejdeštivější červen v celém 21. století.

Deště však byli rozloženy velmi nerovnoměrně. Více pršelo na západě a ve středu Španělska, pobřeží středozemního moře však stále čelí suchu. Nejvíce postižené suchem jsou Katalánsko a Andalusie. Obě oblasti museli přistoupit k řadě opatření včetně limitů na spotřebu vody pro běžnou populaci.

Sucho je patrné i na povodích okolních moří. Zatímco v povodí Atlantiku se díky dešťům situace zlepšila, v povodí středozemního moře sucho trvá. Jedinou výjimkou je řeka Ebro. Velké sucho je taky ve východních Pyrenejích.

Zatím nejhorší situace byla zřejmě v loňském roce, kdy zhruba 27 % Španělska bylo ve stavu nouze kvůli nedostatku vody. V těchto oblastech se projevovaly problémy s uspokojením poptávky po vodě. To zahrnuje téměř celé Katalánsko, velké části Andalusie a povodí Guadiany v Kastilii.

Ministerstvo pro ekologickou transformaci a demografickou výzvu vydává měsíční zprávy o stavu sucha na poloostrově. Rozlišuje mezi dlouhotrvajícím suchem, které je považováno za přírodní jev a specifickými problémy spojenými s lidskou činností. V situaci dlouhotrvajícího sucha je asi 12 % povrchu země.

Sucho je dobře patrné zejména na vodních nádržích, které by měli zásobovat vodou domácnosti a zemědělství. Průměrná naplněnost těchto nádrží je pouze 40 % jejich kapacity a dlouhodobě jejich hladina stále klesá.

Nejvíce se sucho projevuje v zemědělství. Značné ztráty hlásí farmáři na obilovinách, snižuje se produkce oliv, ovoce a zahradních produktů. Škody jsou hlášeny i na řepě a kukuřici. Chov hospodářských zvířat je ohrožen nedostatkem vláhy na pastvinách. Dokrmování obilím je mnohem dražší a prodražuje celkovou produkci. Výsledkem je nárůst inflace, která je v případě potravin již velmi vysoká a závažná.

Situace je velmi vážná a do budoucna lze čekat jen další zhoršování. Španělská vláda ve svém plánu Španělsko 2050 předpovídá, že bez potřebných opatření bude Španělsko horkou a vyprahlou zemí. Sucho postihne až 70 % země, dají se očekávat mohutné požáry, ale i ničivé záplavy. Změna klimatu postihne klíčové obory španělského hospodářství především zemědělství a cestovní ruch. Až 20 000 Španělů bude ročně umírat na následky veder. Zhorší se i kvalita vody vlivem zasolování a zvýšené koncentraci znečištění. Voda je ale klíčová nejen pro zemědělství a turismus, ale i pro energetiku, stavebnictví a další průmyslová odvětví.

Španělská vláda se snaží těmto škodám čelit. Ministerstvo zemědělství rozdělilo 300 milionů euro na kompenzacích nárůstu cen hnojiv. Zvažuje se další podpora prostřednictvím úvěrů a záruk. Španělsko zároveň žádá Evropskou komisi o úpravu podpor ze společné zemědělské politiky. Je však pravděpodobné, že to nebude stačit a španělská vláda bude muset přistoupit k dalším opatřením.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz