Hlavní obsah
Cestování

Zócalo je nejkrásnějším náměstím v Latinské Americe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Unsplash

Na světě se nachází spousta krásných míst a řada cestovatelských webů nabízí dokonce žebříčky těch nejkrásnějších. Deník La Republika v odkazu na nejmenovaný žebříček informuje, že nejhezčím náměstím v Latinské Americe je Zócalo v Mexiku.

Článek

Na světě se nachází spousta krásných míst a řada cestovatelských webů nabízí dokonce žebříčky těch nejkrásnějších. Deník La Republika v odkazu na nejmenovaný žebříček informuje, že nejhezčím náměstím v Latinské Americe je Zócalo v Mexiku (celý článek zde).

Plaza de la Constitución (náměstí ústavy), jak se náměstí oficiálně jmenuje je centrálním náměstím Mexického hlavního města Ciudad de Mexico a je jedním z největších náměstí na kontinentu. Náměstí je obklopeno výstavními historickými budovami jako je Metropolitní katedrála, Národní palác a palác Staré radnice.

Náměstí je nejen krásné, ale především historicky cenné a úzce spojené s Mexickou historií. Původně se jednalo o centrum a obřadní místo aztéckého města Tenochtitlán. Po dobytí Španěly v roce 1521 se pak stalo centrem nově vznikajícího Ciudad de Mexico. Později bylo dějištěm dalších historických událostí, jako je vyhlášení mexické nezávislosti, mexická revoluce a četné demonstrace a oslavy. I dnes je ústředním místem pro politický a kulturní život Mexika a konají se zde vojenské přehlídky, koncerty a festivaly.

Svůj lidový název Zócalo, což v překladu znamená „podstavec“ získalo v 19. století. Uprostřed náměstí měl být postaven památník na počest nezávislosti Mexika. Postaven byl však pouze podstavec a na sochu samotnou už nikdy nedošlo. Proto jej Mexičané označují tímto poněkud neobvyklým názvem.

Snažil jsem se dohledat žebříček, ze které článek vychází, ale bohužel se mi to nepodařilo. Jediný žebříček, kde se náměstí vyskytuje je na touropia.com, kde Zocalo obsadilo jedenáctou příčku. V dalších žebříčcích pak bodovala i jiná náměstí Latinské Ameriky jako Plaza de la Ciénaga, Kuba (na thetravel.com získala 1. místo) a Plaza de Mayo, Buenos Aires (touropia.com - 13. místo). V těchto žebříčcích často boduje i Pražské staroměstské náměstí.

Článek přináší také seznam dalších míst Latinské Ameriky, která rozhodně stojí za to navštívit:

  • Machu Picchu, Peru: Staré sídlo Inků, které leží vysoko v Andách.
  • Havana, Kuba: Hlavní město Kuby známé svou koloniální architekturou ale i spoustou historických automobilů v ulicích.
  • Ciudad de City, Mexiko: Historické město s bohatou historií sahající až do doby Aztéků. Hlavní město Mexika.
  • Cartagena de Indias, Kolumbie: Přístavní město v Kolumbii známé svými barevnými fasádami.
  • Patagonie, Argentina a Chile: Oblast na jihu Amerického kontinentu s horami, jezery a krásnou přírodou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz