Hlavní obsah
Příroda a ekologie

„Jeskyně smrti“ v Kostarice by dovedla člověka zabít po pár nadechnutích, může za to oxid uhličitý

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.pexels.com

Představte si, že prozkoumáváte kostarickou džungli, když vám do oka padne menší, nenápadná průrva ve skále. Zvědavě jdete blíž, abyste zjistili, jestli se jí dá prolézt dovnitř, případně se alespoň zvenku podívat, kam vede.

Článek

Skloníte se… a najednou se vám prudce zamotá hlava a začnete být dezorientovaní. Co se to sakra děje? Stihne vám ještě problesknout hlavou, než padnete v bezvědomí k zemi. Totéž se stane každému, kdo se pokusí proniknout do „Cueva de la muerte“ neboli „Jeskyně smrti“.

Tato přírodní zajímavost, která se řadí na seznam nejvíce nebezpečných míst na světě, se nachází 80 kilometrů od San José, hlavního města Kostariky.

Jeskyni původně objevily domorodé kmeny, které si všimly velké koncentrace drobných mrtvých zvířat u jejího vchodu a v jeho okolí. Věřily proto, že na tomto zlověstném místě pobývají temní duchové, kteří si nepřejí být nikým rušeni a proto každého, kdo se o to pokusí, potrestají smrtí. Síla legendy se pomalu začala vytrácet až s příchodem 20. století, kdy se do průzkumu záhadného místa pustili badatelé a vědci.

„Cueva de la muerte“ je malá - má hloubku jen necelé 2 metry a měří něco málo přes 10 metrů. Naštěstí pro člověka je její vchod příliš úzký na to, aby se jím osoba běžné konstituce zvládla protáhnout. To ale bohužel neplatí pro jiné menší tvory, jako jsou hlodavci, ptáci, hadi nebo hmyz, kteří sem nic netušící zabloudí, aby se podívali, jestli tu nebude k nalezení nějaká potrava. Ti umírají téměř okamžitě po vstupu do jeskyně na udušení. A totéž by se stalo i člověku.

Důvodem je vysoká koncentrace oxidu uhličitého (CO2), který vychází ze štěrbiny u vchodu do jeskyně. Tento plyn je bezbarvý a bez zápachu, o to větší riziko proto v minulosti představoval pro člověka, který do těchto míst zabloudil. Nebylo nic, co by ho varovalo před hrozícím nebezpečím. Na rozdíl od kyslíku je oxid uhličitý těžší než vzduch a má tendenci se usazovat v nízko položených oblastech.

Vědci zjistili, že se z jeskyně každou hodinu uvolní do atmosféry 30 kg oxidu uhličitého, což odpovídá emisím CO2 středně velkého automobilu, který ujede 256 km. Pokud to přepočteme na rok, zjistíme, že za tuto dobu jeskyně vypustí do ovzduší okolo 263 tun oxidu uhličitého, což odpovídá 2,2 milionu kilometrů ujetých autem, vzdálenosti, která je ekvivalentem 56 cest kolem světa.

Vědci, zkoumající jeskyni uvádí, že plyn je organického původu a vzniká z podzemních ložisek minerálů, které jsou vystaveny vysokým teplotám a tlakům v zemském magmatu, kde není kyslík. Přesný původ jeho vzniku se jim ale dosud nepodařilo určit - odhadují, že by mohl být zapříčiněn vulkanickou činností (v blízkosti jeskyně se nachází sopka Poás) a na povrch se dostávat geologickým zlomem.

Tato přírodní rarita přitahuje v posledních letech pozornost stále většího počtu návštěvníků a stává se z ní turistická atrakce. Spousta ubytovacích zařízení v oblasti San Carlos nabízí prohlídky ke vchodu do jeskyně. Při těchto komentovaných prohlídkách nesou průvodci pochodeň, kterou zapalují u paty jeskyně s dramatickým prohlášení, že tímto způsobem označí: „hranici mezi životem a smrtí“.Když umístí zapálenou pochodeň do horní části vchodu, normálně hoří, ale jakmile ji přiblíží ke dnu průrvy, kde se koncentrace oxidu uhličitého blíží 100 %, oheň okamžitě zhasne a u země se líně rozvalí husté chuchvalce dýmu.

Plácek před vstupem je ohraničený plotem, v jehož průčelí visí cedule s názvem jeskyně. U samotného vchodu je pak na skále výstražný nápis, upozorňující návštěvníky, že vstoupit do těchto míst mohou jen s průvodcem a aby se v žádném případě dál ke vstupu nepřibližovali. Všechny informace jsou jak ve španělštině, tak i v angličtině. Nechybí ani cedule s nařízením: „neodhazujte odpadky“, která ve spojitosti s charakterem místa působí docela komicky. Když se nad tímto požadavkem ale zamyslíte, zjistíte, že vlastně dává daleko větší smysl než jen ten obecný - protože jakýkoliv odpad, vhozený do jeskyně, by se z ní jen těžko dostával zpět, jelikož se do ní nedá jen tak vlézt a vytáhnout ho.

Pokud byste se tedy v zájmu ekologie nerozhodli zemřít.

ZDROJE:

https://www.a24.com/mundo/el-misterio-la-cueva-la-muerte-una-trampa-letal-donde-ninguna-forma-vida-es-posible-n1272197

http://www.tropicalbats.com/tropicalbats-blog/cueva-de-la-muerte-cave-of-death-at-recreo-verde-costa-rica

https://as.com/actualidad/sociedad/asi-es-la-cueva-de-la-muerte-el-lugar-de-donde-ningun-animal-sale-vivo-n/

https://www.eldebate.com/ciencia/20240907/donde-esta-cueva-muerte-lugar-donde-ningun-animal-sale-vivo_225116.html

https://www.tiempo.com/noticias/actualidad/la-cueva-de-la-muerte-en-costa-rica-una-trampa-mortal-para-toda-criatura-que-intente-entrar-en-ella.html

https://www.muyinteresante.com/naturaleza/65274.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz