Hlavní obsah
Zdraví

Silně návykový OxyContin předepisovali lékaři v USA jako lentilky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Praetorian11/Wikimedia Commons/Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Jeden ze základních kamenů potřebných pro rozvoj opioidové epidemie v USA položila rodina Sacklerových, která v roce 1952 koupila malou farmaceutickou společnost s názvem Purdue.

Článek

Hlavními aktéry tohoto příběhu jsou tři bratři - všichni povoláním psychiatři – Arthur, Raymond a Montimer, kteří nebyli ve farmaceutickém průmyslu žádnými nováčky. Před úspěchem OxyContinu se Arthurovi díky masivní reklamě podařilo na žebříčku nejprodávanějších léků „prorazit“ s valiem, který se díky jeho úsilí stal prvním lékem, jehož se prodalo přes 100 milionů balení. V rámci své marketingové strategie tvrdil, že lék zabírá na různé psychické obtíže – zejména na blíže nespecifikované „psychické napětí“. Předtím jej pacienti užívali výhradně na úzkost. Díky tomu se výrazně rozšířil okruh osob, kterým se lék mohl předepisovat.

V 80. letech začaly v Americe fungovat hospice – zařízení pro nevyléčitelně nemocné pacienty a ty, kteří se blížili k závěru svého života. V této době vyvinula Purdue Pharma lék na bázi morfinu s obchodním názvem MS Contin. Lék měl pomoci zejména lidem s rakovinou, aby lépe spali – navíc s ohledem na terminální stadia nemoci pacientů, kteří lék užívali, nebylo třeba řešit potenciální problémy se závislostí.

Arthur měl synovce Richarda, který ve společnosti pracoval jako výzkumný pracovník. Vynikal velmi podnikavým duchem a neustále přemýšlel, jak pro rodinnou firmu vydělat co nejvíce peněz. Dobře si uvědomoval omezené možnosti pro indikaci MS Continu, navíc tím, že byl lék určen pro „ty s rakovinou“, provázelo ho kvůli tomu jisté stigma. Došlo mu, že je třeba vyvinout nový lék, který bude zaměřený na širší cílovou skupinu pacientů.

Tak vznikl OxyContin, jehož hlavní složkou je oxykodon, který nahradil morfin. Měl být určený na léčbu chronické bolesti.

Farmaceutická společnost představila lék veřejnosti v roce 1995 a jeho uvedení na trh provázela obrovská reklamní kampaň. Ta jej popisovala jako zázračnou pilulku bez výraznějších rizik s rychlým nástupem účinku (okolo 45 minut) a slibovala až 12 hodinovou úlevu od bolesti. Tvrdila, že není tak silný jako morfin a že riziko vzniku závislosti se pohybuje jen okolo 1 %. FDA (Úřad pro kontrolu potravin a léčiv) dokonce lék schválil jako vhodný pro děti od 11 let věku.

Purdue najala spoustu zdravotnických pracovníků včetně lékařů, kterým platila za to, aby lék chválili, propagovali a hlavně – předepisovali ve velkém. Lékaři dokonce jezdívali na speciální workshopy a konference, kde je učili, jak lék distribuovat mezi co největší počet lidí. Společnost si také vytvořila rozsáhlou síť obchodních zástupců, kteří objížděli lékařské ordinace a lékárny s náručí plnou reklamních letáčků. Lékaři, kteří pro společnost pracovali, se rovněž podíleli na vytváření edukačních materiálů, zaměřených na léčbu chronické bolesti, které se distribuovaly do lékařských škol a stávaly se součástí učebních osnov.

Purdue spolu s dalšími farmaceutickými společnostmi vložila do své lobby přes 900 milionů dolarů. Hlásala, že touha ulevit si od bolesti je svatým právem každého Američana a to nejen toho, který je vážně nemocný.

Na pacienty trpící neustálou bolestí zafungovaly informace o novém léku jako živá voda. Lék pro ně představoval novou naději a oni věřili, že díky jeho užívání se jim zvýší kvalita života. Což tak zpočátku i doopravdy bylo a uživatelé OxyContinu byli z léku tak nadšení, že ho bezelstně doporučovali i svým rodinným příslušníkům a známým. Spousta z nich si ani neuvědomila, že potřebují stále vyšší dávku, aby si dovedli navodit příjemný stav jako na počátku užívání.

Brali tak i desetinásobky doporučeného množství léku a když už jim jej jejich lékař v takovém množství odmítal předepisovat, nezbylo jim nic jiného, než se obrátit na drogové dealery: „Celý můj život se točil kolem této pilulky. Jediné, čím jsem si potřebovala být jistá, že jich mám dostatek, abych mohla normálně fungovat – ať už jsem měla jet na služební cestu nebo na dovolenou s rodinou,“ říká jedna z bývalých uživatelek OxyContinu. Za nákup léku na černém trhu nejprve utratila vlastní úspory, pak úspory svého muže a nakonec si vypomáhala i krádežemi.

Lék se začal zneužívat ve velkém mezi drogově závislými, kteří jej nebrali kvůli tomu, že nechtěli cítit bolest, ale aby se sjeli. Pochvalovali si, že rauš po OxyContinu je stejně dobrý jako po užití heroinu.

OxyContin vydělával Purdue Pharmě přes miliardu dolarů ročně a Richard Sackler se v roce 1999 z postu výzkumného pracovníka vyšvihl až na ten nejvyšší, když se stal prezidentem společnosti.

Čím dál častěji zaznívaly hlasy kritiků léku, ať už z řad odborníků, kteří poukazovali na množící se případy těžké závislosti nebo od samotných pacientů. Společnost tyto nářky odrážela tvrzením, že pokud se s něčím takovým pacienti opravdu potýkají, můžou si za to sami, jelikož nedodržují předepsané dávkování.

V roce 2007 čelila firma federální žalobě za úmyslný trestný čin účelového lhaní o negativních účincích léku a nakonec musela zaplatit 600milionovou pokutu.

V průběhu soudních tahanic také vyšlo najevo, že Purdue Pharma od začátku věděla, že mnoho z jejích tvrzení, která uváděli v reklamních kampaních a informačních letácích, bylo nepravdivých - včetně toho, že lék je ve skutečnosti silnější než morfin a že riziko vzniku závislosti není pouhé 1 %, ale 13 %.

V roce 2013 FDA vydal nařízení, že se nesmí vyrábět žádné generikum OxyContinu, přičemž ale lék nadále zůstával v oběhu. Purdue to prezentovala jako vstřícný krok směrem k rozbouřené veřejnosti a jako snahu zmírnit dopady opioidové krize, ale ve skutečnosti byl za jejími pohnutkami opět jen další profit - tímto nařízením jim FDA navíc na pár dalších let pomohl vyřadit konkurenci.

Když se v roce 2016 Purdue chystala prorazit s OxyContinem na mezinárodní trh, sepsala skupina právníků dopis pro Světovou zdravotnickou organizaci, ve kterém varovala před riziky užívání léku i před záměry Sacklerovy rodiny.

V roce 2020 přiznala Purdue Pharma u federálního soudu vinu ve třech obviněních souvisejících s opioidovou krizí a zavázala se vyplatit 183 miliard dolarů, přičemž část peněz mělo směřovat na léčbu závislosti na opiátech.

Opioidová krize v USA nadále pokračuje, v minulém roce na předávkování těmito látkami umíralo v průměru 300 lidí denně.

ZDROJE:

https://www.youtube.com/watch?v=zGcKURD_osM&ab_channel=ColdFusion

https://www.youtube.com/watch?v=iNOHAJs9dBY&ab_channel=CBCNews

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/nova-vlna-opioidove-epidemie-usa/r~60742538586711eea873ac1f6b220ee8/

https://www.lidovky.cz/svet/vyrobce-analgetika-oxycontin-purdue-pharma-zaplati-kvuli-opiatove-krizi-v-usa-vice-nez-183-miliard-k.A201021_184527_ln_zahranici_lihem

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz